Splićani već treći dan prokuhavaju vodu

Vijesti 09. tra 201910:45 > 10:46
Ilustracija

Na širem splitskom području već treći dan traje preventivna mjera prokuhavanja vode za osobe slabijeg imuniteta, djecu i starije, a kako su jutros izvijestili iz Vodovoda i kanalizacija (ViK), parametar zamućenja izvora rijeke Jadro i dalje je povišen u odnosu na propisane vrijednosti.

Iz ViK-a su u utorak izvijestili da je do zamućenja vode došlo zbog veće količine kiše koja je padala posljednjih dana te uzrokovala zamućenje na izvoru rijeke Jadro koja pitkom vodom napaja šire područje grada Splita, pa je preporuka o prokuhavanju vode za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju i dalje na snazi.

“Analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, svi fizikalno-kemijski parametri su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe”, ističu u priopćenju. 

VEZANA VIJEST

Očekuju kako će svi mikrobiološki pokazatelji koji su u izradi biti također sukladni označenom Pravilniku, što ukazuje da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna za piće, no za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe, prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, savjetuju preventivne mjere prokuhavanja.

Prvu informaciju o zamućenju vode na izvoru rijeke Jadro ViK je javnosti uputio još u petak, no tada nije na snazi bila preporuka o prokuhavanju vode jer je voda još uvijek bila ispravna za piće, a od nedjelje su je građani prije konzumacije trebali prokuhavati.

Najavljuju da će situaciju u vodoopskrbnom sustavu kontinuirano pratiti i o svim promjenama javnost izvijestiti na vrijeme, a do tada vodu građanima dostavljaju po kvartovima putem autocisterni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram