Akrap: Špijunska afera je pucanj u prazno, Slovenija nam nije prioritet

Vijesti 10. tra 201909:26 > 09:31
N1

Informacijski stručnjak s Instituta za hibridna istrivanja Gordan Akrap komentirao je u Novom danu N1 televizije navodnu špijunsku aferu o joj posljednjih dana pišu slovenski mediji.

“Nije nepoznanica zašto se ova afera otvorila. To je cijeli spektar aktivnosti koje su potaknute zadnjih mjeseci s ciljem da se destabilizira Hrvatska”, kaže Akrap.

Na pitanje zašto bi netko htio destabilizirati Hrvatsku kaže: “Hrvatska je dio NATO saveza, graniči s crnom rupom Zapadnog Balkana. To je područje u kojem se ozbiljno isprepliću i sukobljavaju interesi različitih strana i prirodan je proces da pokušavaju utjecati na političke promjene. Sjetite se što je sve bilo u Makedoniji prilikokm definiranja njenog novog imena, sjetimo se svih stiuacija u Crnoj Gori, pogledajte Kosovo i Srbiju, pogledajte Bosnu i Hercegovinu. Od izbora Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva do procesa kojima je cilj zaustavljanje euroatlantskog puta i konačan obračun s Hrvatima kao konstitutivnom narodom u BiH.” 

VEZANE VIJESTI

Što se tiče djelovanja SOA-e u Sloveniji, Akrap govori kako Slovenija nije bila prioretet Hrvatske na tom polju. 

“Kad sam ja radio u tom sustavu, Slovenija nam nije bila ni blizu nikakvog prioriteta. Cijela ova priča je pratkički pucanj u prazno. Slovenija Hrvatskoj nije na popisu interesa. Ova priča je potekla iz istih krugova iz kojih je potekla i ona priča zbog koje je Mekitć danas optužen za širenje dezinformacija”, kaže.

“Slovenski vrh nikog nije pozvao da se suzdrži od špijuniranja, osim Hrvatske sad, a bilo je sumnji da je ta priča potekla i od njemačkih tajnih službi”, govori.

“Zašto bi SOA pokušala spriječiti u Sloveniji objavu informacije koja je već objavljena u BiH. Nema više ‘Zaustavite Reuters'”, govori.

Šutnju patera Ivana Tolja Akrap smatra pametnom odlukom jer što god Tolj kaže moglo bi se pogrešno protumačiti.

Uskoro pogledajte snimku cijelog razgovora…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.