Sindikat novinara smatra nedopustivim Toljevo uplitanje u slobodu medija

Vijesti 10. tra 201916:15 > 16:19
24ur.com

Sindikat novinara Hrvatske pridružio se u srijedu Društvu novinara Slovenije u osudi "nedopustivog ponašanja Ivana Tolja", savjetnika austrijske Styrije koji je u razgovoru s direktorom "jedne svjetske multimedijske kuće" nastojao spriječiti objavljivanje priloga slovenske POP TV o navodnoj upletenosti SOA-e u tajno snimanje slovenskih dužnosnika.

SNH je Toljevo ponašanje ocijenio kao nedopustivo zadiranje u medijske slobode, navodeći da je stvar tim gora što se Tolj predstavio kao da govori u ime hrvatske Vlade.

“Vlada se ogradila od aktivnosti Ivana Tolja, no smatramo da to nije dovoljno. Ako Tolj nije govorio u ime Vlade onda se lažno predstavljao, a to je također kazneno djelo, zbog čega bi trebali reagirati Uskok i policija”, priopćio je SNH.

U sindikatu kažu da novi slučaj pritiska na novinare nije ništa novo kad je u pitanju Tolj, koji “kao tajanstveni Styrijin savjetnik ima pod kontrolom dobar dio hrvatske medijske scene”.

VEZANE VIJESTI

Poznato je već, kažu u SNH-u, da je od Nacionala svojedobno tražio da u tekstu i opremi promijeni nešto što se nije svidjelo tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću, a za vrijeme štrajka u Večernjem listu, u proljeće 2011., posjetio je Hinu i tražio od tadašnje ravnateljice Smiljanke Škugor-Hrnčević da Hina ne objavljuje tekstove o aktivnostima Večernjakova sindikata.

“Takav čovjek ne bi u hrvatskom medijskom prostoru smio igrati bilo kakvu ulogu, a kamoli odlučivati o tome što će se objaviti u Večernjem listu, u ostalim Styrijinim izdanjima u Hrvatskoj, a posebice ne u susjednim zemljama”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik SNH-a Anton Filić.

“Zbog štetnog djelovanja na hrvatske medije (što se vidjelo i u odmazdi prema ‘Večernjakovcima’ koji su bili u zakonitom štrajku), tražimo od Styrije da Ivana Tolja smijeni s dužnosti savjetnika te da mu oduzme ured koji ima u Večernjem listu ili neka prizna da je Tolj pravi gazda Večernjeg lista”, stoji u priopćenju SNH-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.