Plenković u Bruxellesu sa Šarecom: Volio bih da sjednemo za stol

Vijesti 11. tra 201906:46 > 06:49
Tomislav Krasnec/PIXSELL (ilustracija)

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je u četvrtak rano ujutro da je na marginama summita EU-a kratko razgovarao sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom istaknuvši kako bi volio da Hrvatska i Slovenija sjednu za stol i riješe probleme.

Na upit je li bilo riječi o kritikama Slovenije, koja Hrvatsku proziva zbog vladavine prava, Plenković je rekao da tu nema ništa novo. ‘To je kontinuirana teza. Ja bih volio da Hrvatska i Slovenija sjednu za stol i riješe probleme. Veselimo se što premijer Šarec danas dolazi u Dubrovnik na sastanak Kina plus 16 i opet ćemo malo razgovarati’, rekao je Plenković.

Slovenija posljednjih dana optužuje Hrvatsku i njezinu obavještajnu službu za prisluškivanje i za pokušaje da intervenira u slovenske medije da o tome ne objavljuju priloge. ‘Nema tu velike drame i nije to ništa novo. Uskoro su europski izbori i svatko mora imati neku malu temu i pokazivati kako štiti nacionalne interese’, rekao je Plenković.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Bruxellesu da nema informacija o navodnoj aferi prisluškivanja u kojoj Slovenija proziva Hrvatsku da je špijunirala Slovence u procesu arbitraže osim onih u općoj javnosti te istaknuo da treba voditi računa da su u Sloveniji održavaju izbori. Plenković je, po dolasku na summit EU-a o Brexitu, na pitanje novinara hoće li razgovarati sa slovenskim kolegom Marjanom Šarecom o tom slučaju, odgovorio potvrdno jer na rubu summita razgovara sa svim čelnicima.

‘Ovo nije tema, a ja sam dao vrlo jasno stajalište vlade da to za nas nije neko dramatično pitanje. Vodite računa da su izbori u Sloveniji’, rekao je Plenković.

Nakon toga su i razgovarali, javlja Hina.