Letica o špijunskoj aferi: SOA je iskorištena kao kolateralna žrtva, meta je RH

Vijesti 11. tra 201917:08 > 17:15
N1

Ante Letica, bivši šef operative SOA-e, u Newsroomu je komentirao posljednju špijunsku aferu.

Što mislite, koliko iza zadnje afere stoji SOA, a koliko neka druga tajna služba?

To je teško reći i ne bi bilo dobro da se na takav način raspravlja, jer vjerojatno će uslijediti još neki potezi koji će to riješiti. Drago mi je što su premijeri počeli razgovarati i što su tenzije među državama spuštene. Govori se da su novinari i slovenski političari pod pažnjom SOA -e, a kako su se to Slovenci dočepali informacija da je Tolj razgovarao s gospodinom iz KKR-a?

VEZANE VIJESTI

Šarec je izjavio da u Europi nitko nikog ne prati. Je li to istina?

Danas svatko svakoga prati, špijunaža je jedan od najstarijih zanata i svatko želi čuti i vidjeti što se događa u njegovom susjedstvu, pa i u širem okruženju. Tajne službe su zadužene da prate što se događa i izvan njihove zemlje, a kako bi prevenirale neke ugroze. To im je posao.

Koliko je SOA to sposobna raditi?

Mislim da je SOA sposobna dobro raditi.

SOA se zbog afera našla u fokusu u BiH i u Sloveniji. Znači li to da su negdje u radu pogriješili?

Mislim da ne, SOA je iskorištena kao kolateralna žrtva, meta je RH. Zbog tih dezinformacija, i u slučaju BiH i u slučaju Slovenije, to im se sad vraća kao bumerang jer su loše plasirane.

Važno je naglasiti da Slovenci nisu samo kontaminirali proces arbitraže, RH je optužena da u drugoj državi pokušava utjecati na medije, a to su vrlo teške optužbe.

Kako dokazati da to nije tako?

Ne poznam Tolja, a sama informacija da je netko navodno pokušao zaustaviti neke medije u susjednoj zemlji, a koje su danima prije poznate u Sloveniji i u RH, ali i u okruženju, to je glupo, ovdje RH nema nikakv interes.

Tolj nije demantirao snimku.

Ne poznam gospodina Tolja, mislim da je u kompleksnoj situaciji, hoće li to demantirati ili neće, to je njegova stvar. Ali bi tijela RH trebala to razriješiti, vidjeti je li se možda netko lažno predstavljao. Treba najprije raščisiti je li to istinita informacija i koji su bili motivi.

Treba li reagirati Državno odvjetništvo?

Ja nisam pravnik, treba vidjeti ima li tu elemenata za kaznenu prijavu. Tolj je doveden u jednu ozbiljnu situaciju, on mora reagirati i obraniti se.

Tko prvi treba reagirati?

Prvo državno rukovodstvo, pa onda ostali.

Treba li reagirati SOA?

Nije mi drago da je SOA toliko u javnosti i da se o njoj piše u nekom negativnom smislu. SOA treba djelovati u tajnosti, ono što treba kazati to se treba učiniti preko VNS-a, ureda predsjednice i ili ureda primijera. To je važno za SOA-u i ljude koji za nju rade.

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.