Rektor Boras sada tvrdi da nisu ni namjeravali poskupjeti studiranje

Vijesti 16. tra 201914:10 > 17:31
N1

Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu odlučeno je da se neće dizati cijena ECTS boda. To znači da školarine za studente za sada neće poskupjeti.

Predstavnici Studentskog zbora koji su sudjelovali na sjednici potvrdili su za N1 kako se odluka odnosi na ovu akademsku godinu koja završava u rujnu, a za naredne akademske godine odluka će se donositi na sjednicama Senata u dogovoru s predstavnicima studenata i drugim članovima Senata.

Iako se ne diže cijena ECTS bodova donesena je odluka da će Rektorat dobiti 3 posto više novca u odnosu na protekle godine za svoje poslovanje i to je izglasano s 43 glasa za i 11 protiv. 

Rektor Damir Boras rekao je nakon sjednice kako nisu niti namjeravali podići tzv. školarine te da je prijedlog raspodjele financijskih sredstava iz programskih ugovora, koje potpisuju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Sveučilište u Zagrebu, “unatoč pogrešnim informacijama plasiranima u medijima, prošao s 43 glasa za i 11 protiv.”

Ali rektor nije objasnio tvrdnje medija od nedjelje, ali i vlastite od ponedjeljka da je odluka o povećanju većinom glasova tijekom prošloga tjedna prihvaćena na sveučilišnom Odboru za proračun.

Na dnevnom redu nije bila točka počasnog doktorata Milana Bandića. Rektor tvrdi da će odluka biti onda kada Senat odluči te da to nije na njemu.  

“Isključivo je Senat taj koji daje i dodjeljuje. Svi ostali mogu imati pravo na svoje mišljenje, a mišljenja na Sveučilištu se iskazuju kroz strukture Sveučilišta”, poručio je Boras. 

Ranije je za HTV uoči sjednice Senata jedan od organizatora prosvjeda Stjepan Perko rekao da ne zna zašto je ta točka dnevnog reda maknuta. Dodao je da uz 3100 potpisa protiv dodjele počasnog doktorata Bandiću postoji i peticija protiv podizanja cijena studiranja, koja je do sada prikupila oko 6000 potpisa. Naglasio je kako su studenti u katastrofalnom položaju.

“Mi smo trenutno leđima okrenuti Sveučilištu iz jednostavnog razloga što je nama leđa okrenuo rektor Damir Boras. Radimo na organizaciji prosvjeda u petom mjesecu, što će biti totalni bunt studenata”, rekao je uoči sjednice Senata Perko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.