HGK podržava Nacionalni program reformi i poručuje: Reforme treba ubrzati

Vijesti 18. tra 201915:40 > 15:42
Ilustracija

Hrvatska gospodarska komora (HGK) podržava ciljeve i reformske prioritete sadržane u Nacionalnom programu reformi (NPR), no ističe kako je neophodna brža i dublja provedba strukturnih reformi da bi se stopa gospodarskog rasta podigla iznad tri posto.

Iz HGK ističu kako podržavaju ciljeve i reformske prioritete iz NPR osobito jer sadrže “dodatne mjere i aktivnosti koje tvrtkama olakšavaju poslovanje, unapređuju poslovno okruženje i smanjuju administrativno opterećenje te jer su usmjerene na povezivanje obrazovanja s tržištem rada u čemu HGK vidi svoju važnu ulogu, među ostalim, aktivnim sudjelovanjem u razvitku sustava dualnog obrazovanja”.

Mjere i aktivnosti sadržane u NPR, kako su ocijenili u Komori, dobro su koncipirane i usmjerene upravo u ona područja u kojima je potreban daljnji napredak kako bi se uspostavio snažniji i održiv gospodarski rast te riješili strukturni problemi hrvatskog gospodarstva.

U tom kontekstu, isitiču iz Komore, bilo bi dobro ubrzati provedbu reformi, osobito jer se u dijelu problematičnih područja planira tek provedba analiza koje bi prethodile cjelovitijem koncipiranju reformskih zahvata.

“Brža i dublja provedba strukturnih reformi neophodna je da bi se stopa gospodarskog rasta podigla na razinu iznad tri posto što nam je potrebno za zaustavljanje relativnog zaostajanja u odnosu na slične zemlje koje se trenutno razvijaju dinamičnije i snažnije konvergiraju dosezanju prosječne razvijenosti Europske unije”, poručili su iz HGK.

Nacionalni program reformi, koji je Vlada donijela u četvrtak, na 120-ak stranica detaljno razrađuje postignuti napredak Hrvatske u provedbi preporuka Vijeća EU, reformske prioritete i mjere ekonomske politike, kao i mjere za postizanje ciljeva strategije Europa 2020.

Glavni cilj Nacionalnog programa reformi (NPR) je jačanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, uz projicirani gospodarski rast u 2019. od 2,5 posto, istaknuo je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

NPR-om su po njegovim riječima utvrđena tri glavna cilja – jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija, koji se ostvaruju provedbom 30 mjera ekonomske politike grupiranih u 10 reformskih prioriteta i podijeljenih u 100 aktivnosti.

Vlada taj dokument do kraja travnja mora poslati u Europsku komisiju, kao i program konvergencije RH. Dio je to procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije, a njihovo nepoštivanje rezultira sankcijama koje uključuju i “zamrzavanje” sredstava EU-a za državu članicu.

U programu konvergencije za trogodišnje razdoblje projiciraju se stope rasta od 2,5 posto za ovu, 2,4 posto u 2020. te 2,3 posto u 2021. i 2022. godini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram.