Sestra Vesna: Nije dovoljno biti dobar, treba se zalagati za pravedniji svijet

Vijesti 22. tra 201908:36 > 08:46
N1

O značenju Uskrsa u Novom danu je pričala časna sestra Vesna iz reda Malih Isusovih sestara.

“Vjerujem u usrksnuće tijela, a ne samo besmrtnost duše. Ako neki drugi svijet pretvorimo u odmaralište duša, onda smo ovaj svijet u kojem živimo obezvrijedili i pretvorili u nešto sporedno. Vjerujem da nema drugog svijeta i života, a da postoji samo ovaj svijet koji se preobražava našim radom i snagom uskrsnuća”, poručila je mala sestra Vesna.

Opisala je i svoj najdraži Uskrs.

“Najdraži Uskrs mi je bio devedesetih kada sam s dvije sestre živjela u Francuskoj s putujućim Romima. Jedna župa nam je dala teren nekoliko dana za liturgiju, podignut je improvizirani oltar za misu, ispod kojeg bi tu i tamo prošetao kakav pas ili mačka. Nikome to nije smetalo ni svećeniku ni nama, jer smo bili na otvorenom i jer smo više bili usmjereni na sakralnost osobe nego na sakralnost prostora. To je Crkva kakvu želim, Crkva u kojoj ima prostora za sve. Nedavno sam bila na susretu Katoličkog međunarodnog odbora za Rome, govorio je svećenik i filozof Čeh Tomaš Halik. On je rekao da se Crkva, ako ne želi postati sekta, treba otvoriti svim ljudima i onima koji se ne slažu sa svim dogmama, a koji traže “ono nešto”, a odbijaju svaki organizirani oblik religije. Ti ljudi žive oko nas i svatko od njih ima nešto za reći nama kršćanima i vjernicima. U središtu Uskrsa i kršćanstva je susret. Dajemo dio sebe jedni drugima i on nam se vraća, preobražen, transformiran. Nekad sam žalosna što su neki vjernici toliko zagledani u nebo da ih ne zanima što se zbiva tu u društvu i svijetu. To su dobri ljudi, ali nije dovoljno biti dobar, trebamo biti svjesni, osvješteni, zalagati se za da svijet bude pravednije i bolje mjesto za život. To je ono što Isus kaže, budite budni ili Sveti Benedikt – Ora et labora”, rekla je mala sestra Vesna.

Osvrnula se i na brigu za siromašne, izbjeglice i sve pogođene nesrećama.

“Bilo mi je drago vidjeti toliku solidarnost nakon požara u bazilici Notre Dame, to je srce Pariza, Francuske i dragocjena kulturna baština, ali bilo bi mi draže kad bi istu solidarnost iskazivali s gladnima, prognanima, izbjeglicama, nezaposlenima, sa žrtvama nasilja od Novog Zelanda do Šri Lanke. Kad bi u spaljenim domovima prepoznali Hram Božji. Notre Dame nam je dala veliku poruku, jedan svećenik je usporedio unakaženost katedrale s unakaženošću Crkve u Francuskoj i svijetu s raznim skandalima. Ostao je netaknut križ i Pieta. To je znak da će izgoriti sve što je prolazno, a ostat će što je bitno. Tako opet dolazimo do sakralnosti osobe. Nema privatnog Boga i to je mjesto Crkve da bude na rubovima. Papa poziva Crkvu da izađe na rubove društva. Kaže, Crkva koja ne izlazi iz sebe postaje autoreferencijalna, bolesna i teološki  narcisoidna. Poruka Uskrsa je poziv na jedinstvo ljudskog roda. Kao kršćanka smatram da je to poziv za jedinstvo Crkve… da krenemo u susret svakom čovjeku, braći Židovima i Muslimanima”, poručila je mala sestra dodavši da ima poštovanja prema svakom tko se boji, ali da nije normalno na temelju straha donositi odluke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.