Vlada će sufinancirati projekt KBC-a Sestre milosrdnice s 45 milijuna kuna

Vijesti 25. tra 201911:48 > 11:50
Ilustracija

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak da se proračunskim sredstvima u iznosu od 45 milijuna kuna sufinanciraju projekti dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Sestre milosrdnice te projekt uspostave objedinjenog hitnog bolničkog prijema tog KBC-a, za koje su iz EU-ovih fondova dodijeljena bespovratna sredstva.

Projekti bi trebali biti završeni do rujna.

Za razliku sredstava koja nedostaju za realizaciju projekata potrebno je 44,99 milijuna kuna, što će se osigurati sredstvima državnog proračuna za 2010., 2021. i 2022. godinu, izvijestio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Riječ je o projektima koji su dijelom sufinancirani bespovratnim sredstvima EU-ovih fondova, a trebali bi biti gotovi do rujna ove godine.

Budući da projekti kasne i nedostaje još sredstava, prijeti nam da ostanemo bez sredstava EU-a, rekao je ministar.

Vrijednost projekta dnevnih bolnica iznosi 49,8 milijuna kuna, a uspostava hitnog prijema 30,9 milijuna kuna, pa je ukupna vrijednost projekata 80,8 milijuna kuna.

Ukupno za oba projekta iz državnog proračuna financira se iznos od 12,1 milijuna kuna iz sredstava, a iz sredstava EU-a iznos od 68,6 miljuna kuna.

No, za realizaciju radova potrebno je više od ugovorenih iznosa pa se pokazalo nužnim da Vlada podupre nastavak realizacije projekata jer postoji realan rizik od gubitka europskih sredstava.

Cilj otvaranja dnevnih bolnica je održivost poslovanja bolnice jer su se dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije pokazale kao odlično rješenje za zbrinjavanje pacijenata kojima nije nužno liječenje na akutnim bolničkim odjelima.

Smanjenjem prijema na akutne bolničke odjele, a povećanjem broja slučajeva u dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama, troškovi liječenja i poslovanja će se smanjiti, a učinkovitost za pacijente porasti jer će se cijela obrada moći napraviti u jednome danu i na jednome mjestu bez gubitka vremena za pacijente.

KBC Sestre milosrdnice na lokaciji u Vinogradskoj do rujna ove godine treba dobiti i objedinjeni hitni bolnički prijem. Novi hitni bolnički prijem u Vinogradskoj omogućit će brže zbrinjavanje pacijenata, brži obrtaj pacijenata i bržu dijagnostiku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.