"Aktualni referendum treba smatrati kao zadnju crtu obrane demokracije"

Vijesti 28. tra 201911:55 > 11:57
Marko Prpic/PIXSELL

Stranka umirovljenika (SU) podržava sindikalnu inicijativu za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju i smatra da o uspjehu tog referenduma ovisi i daljnja budućnost odnosa na hrvatskoj političkoj sceni, odnosa vladajuće političke elite prema narodu i sudbina velikog broja budućih umirovljenika.

Pod naslovom “Vrijeme je za otrežnjenje stranačkih vojnika!”, Stranka umirovljenika je u nedjelju u priopćenju naveo da “aktualni referendum treba smatrati kao zadnju crtu obrane demokracije u Hrvatskoj i podržati u bilo kojem obliku kako bi se političari na vlasti konačno trgnuli i počeli razmišljati svojim glavama. Na dobrobit svih nas, a ne samo pojedinaca i onih koji ih financiraju”.

“Stoga o uspjehu ovog referenduma ovisi i daljnja budućnost odnosa na hrvatskoj političkoj sceni, odnosa vladajuće političke elite prema narodu i sudbina velikog broja naših sugrađana, a budućih umirovljenika. Je li to dovoljno dobar razlog da izađemo iz ideoloških i stranačkih okvira te da konačno počnemo samostalno razmišljati i donositi odluke? Za odgovor nećemo trebati dugo čekati jer ćemo ga saznati za manje od dva tjedna po završetku aktualnog referenduma u režiji sindikalnih središnjica”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Stranke umirovljenika .

Upitao je koja je svrha smanjenja suficita kad se istodobno mnoge svjetske ekonomije i velik broj država ne diči njegovim smanjenjem nego porastom životnog standarda građana. 

VEZANE VIJESTI

“Zašto to kad nas nije slučaj iako smo mi, a ne europski i svjetski interesni lobiji birali političare? Zašto političari ne služe svom narodu i do kada ćemo takvu situaciju tolerirati?”

SU u priopćenju, uz ostalo, navodi i da su suficit i mirovinska reforma najčešće upotrebljavane riječi i dominiraju posljednjih dana hrvatskom političkom scenom. Ako prihvatimo mirovinsku reformu te osobito produljenje radnog vijeka, koji nam vladajući nameću kao jedino moguće rješenje, znači da su ujedno nesposobni jer nisu u stanju pronaći druge varijante ili im se, smatra SU, “baš fućka za narod”.

“Uzmemo li u obzir da je recimo u Francuskoj dobna granica za umirovljenje 62 godine, a nakon prosvjeda Žutih prsluka granica se neće mijenjati, možemo zaključiti kako političari ipak ponekad saslušaju svoje birače. No to nije slučaj s Hrvatskoj gdje se referendumi unaprijed proglašavaju neuspješnima, atacima na državu, razlozima za nova državna zaduženja ili nedemokratskim političkim metodama, a organizirani prosvjedi su iščeznuli”, priopćio je SU.

U stvari, dodaje se u priopćenju, “pojave se povremeno ali uz blagoslov vladajuće elite te neopravdano zauzmu medijski i politički prostor poput nedavno održanog u Zagrebu pod nazivom Spasi me”.

Stoga, poručio je SU, “aktualni referendum treba smatrati kao zadnju crtu obrane demokracije u Hrvatskoj i podržati u bilo kojem obliku kako bi se političari na vlasti konačno trgnuli i počeli razmišljati svojim glavama”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram