Ivo Banac: HDZ i SDP su u krizi, ali iz različitih razloga

Vijesti 29. tra 201908:51 > 09:15
N1

U Novom danu gostovao je povjesničar i profesor Ivo Banac. Komentirao je predstojeće europske izbore i netom održane izbore u Španjolskoj.

“Teme bi trebale biti vezane uz Europski parlament i budućnost Europske unije, čini mi se da je to najmanje zastupljeno. Teško je reći što je glavna tema u kampanji koja je blijeda, nekoherentna”, rekao je Banac.

Komentirao je i stranke koje u kampanji ističu pitanje suverenosti. 

“Ja mislim da to je tema, to nije nova tema, to ide unatrag, sam termin je francuskog porijekla, počeo je 1968. kad je jedna grupa inzistirala na suverenosti nacija u Europskoj zajednici. U ovom trentku je to odupiranje federalizaciji EU, pokušaju da se stvori nadvlada, marginaliziranje država. Ti akcenti su prisutni na raznim stranama i nisu nužno desne teme. Imamo niz lijevih stranaka, npr u Italiji i na jučerašnjim španjolskim izborima. To je tema, a kako će se očitovati na izborima, teško je reći. Ako federacijski blok nastavi s presingom, ta tema će biti još jača”, poručio je.

Komentrao je i rezultate španjolskih izbora na kojima su relativni pobjednici socijalisti.

VEZANE VIJESTI

“Ono što mogu vidjeti u Španjolskoj je da to nije tipično za cijelu europsku scenu. Španjolska socijalistička stranka je nešto više lijevo od ostalih socijaldemokratskih stranaka u EU. Zbog polarizacije unutar Španjolske došlo je do boljeg rezultata za socijaliste. Nije to tipično za EU, premda nisam iznenađen, ali ima novo da je VOX, nova i desna stranka dobila deset posto glasova nauštrb narodnjaka… Mogli bi se izvući zaključci za slične umjereno desne stranke poput HDZ-a”, poručio je.

Banac se osvrnuo na uspon populizma, pobjedu komičara Zelenskija u Ukrajini i činjenicu da su u Italiji na vlasti Pet zvijezdica i Matteo Salvini. 

“Mi nemamo takvu situaciju u ovim trenucima. Stranke te vrste nose inače ime pojedinca koji ih predvodi. Ono što možemo reći o takvim grupacijima je da za lidera imaju javnu ličnost koja nije političar. Znači amatera, a u pozadini stoji oligarhijska skupina koja vuče novce. Kod nas se to može dogoditi, još se nije, ali šuška se o raznim kombinacijama”, smatra Banac.

Ne misli da Mislav Kolakušić ima velike šanse na predstojećim izborima: “Mislim da što se tiče njega, tu neće biti ničeg značajnog. Kolakušić nije ličnost koja je prepoznatljiva većini birača, za razliku od Zelenskog koji je bio prisutan u svim kućama u Ukrajini. Ima takvih ljudi kod nas na estradi, u sportu, koji bi mogli polučiti određene rezultate”.

Banac smatra da su i HDZ i SDP u priličnoj krizi, ali iz različitih razloga. 

“Kriza SDP-a je nešto temeljitija jer socijaldemokratski odgovori na krizu u Europi nisu jasno prepoznatljivi, gube na težini u Europi i izvan Europe. HDZ, to je pitanje njihove politike. Plenković je politiku temeljito promijenio, ostavio dio baze bez daha, ne znaju bi li zbog stare vjere ostali u taboru ili će tražiti alternativne mogućnosti. Doći će do raskola desnih glasova, kud će to ići, vidjet ćemo što će tko pokupiti”, rekao je profesor.

Misli da referendumska inicijativa “67 je previše”, obljetnica Bleiburga i Hod za život neće pretjerano utjecati na rezultate izbora. 

“Što se tiče pitanje mirovinske reforme, ne znam koliko to može biti važno u kontekstu europskih izbora. Bernardić i SDP potpisuju za referendum protiv onog što su sami izglasali, a HDZ je za mirovinsku reformu, a glasali su 2012. protiv… Nama treba reforma izbornog sustava, dosta toga je čudno. Gospodin Plenković je rekao izbrisavši sigurnu pobjednicu Marijanu Petir s liste, da oni stavljaju članove stranke, a onda je stavio Željanu Krišto koja ne samo da nije u HDZ-u, nego nije ni iz Hrvatske”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.