Slavka Šepec: "Na dvadeset pacijenata radi jedna medicinska sestra"

Vijesti 07. svi 201911:49 > 11:59
N1

Predsjednica Hrvatske Komore medicinskih sestara Slavka Šepec gostovala je povodom Međunarodnog tjedna sestrinstva u emisiji Studio uživo gdje je kazala kako treba rasteretiti medicinske sestre od poslova koje nisu u njihovoj domeni.

Slavka Šepec, predsjednica Hrvatske Komore medicinskih sestara gostovala je povodom Međunarodnog tjedna sestrinstva u emisiji Studio uživo gdje je govorila o stanju u sestrinstvu i problema koje imaju medicinske sestre. 

“Kad bismo željeli dostići europski standard, tada prema minimalnim uvjetima u sustavu nedostaje 12 tisuća medicinskih sestara. To znači da u pojedinim bolnicama u noćnim smjenama na 20 pacijenata radi jedna medicinska sestra. Medicinske sestre bi trebalo za početak osloboditi poslova koje nisu u njihovoj domeni. One rade transportne i administrativne poslove koje mogu raditi drugi zaposlenici”, izjavila je Šepec. 

VEZANA VIJEST

 Slavka Šepec osvrnula se i na najavljene kvote za medicinske sestre. 

“Kvote kompliciraju situaciju. Ako tih 200 medicinskih sestara dolaze iz Unije onda je sve ok, ali ne dolaze raditi u Hrvatsku medicinske sestre iz Unije, nažalost. One dolaze iz trećih zemalja kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina. To su medicinske sestre koje imaju upala manje sati od onih koje imaju hrvatske medicinske sestre i te sestre moraju proći proces priznanja što može trajati godinu dana i više.”

Na pitanje kako komentira slučajeve lažnih diploma, Šepec je kazala: “Ministarstvo zdravstvo ne priznaje prekvalifikaciju u području sestrinstva. Identificiraju se ti slučajevi i Hrvatska sestrinska komora ne priznaje prekvalifikacije. Imali smo slučajeve kada su to pokušavali automoheničari, odvjetnici, ali komora je to spriječila. Mi odmah reagiramo po prijavi. Vrlo smo rigorozni i zna se što se može dogoditi poslodavcu i osobi koja se lažno predstavlja. 

“Mi smo o slučaju Obrovac saznali iz medija i odmah smo regirali. Odmah sam zvala doktora Jusupa i on mi je rekao da ona radi kao čistačica i kako će nam poslati očitovanje o tome. Mi smo odmah reagirali, a državna tijela su odmah pokrenula postupak. HZZO je znao za to, a nije nas obavijestio”, izjavila je Šepec i kazala kako hrvatski liječnici i medicinske sestre još uvijek drže sustav u rukama i da pacijenti trebaju imati povjerenje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram