Balić: Ova Vlada je promijenila dosadašnji odnos vlasti prema Vukovaru

Vijesti 07. svi 201920:04 > 20:18
N1

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj koji su pred nama donose 33 izborne liste s imenima čak 396 kandidata među kojima je niz kandidata koji imaju zanimljive životne priče.

Tko je Marijana Balić koja ima realne šanse da postane eurozastupnica?

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu odlučila sam vratiti se u svoj rodni grad Vukovar. Počela sam raditi u svojoj struci, radeći u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Razvojnoj agenciji HRAST gdje sam se bavila pripremanjem i provedbom europskih projekata. Nakon toga život me je zbog rada u Europskom parlamentu, gdje sam bila voditeljica ureda današnjeg predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, vratio u Zagreb. Saborska sam zastupnica, izabrana u V. izbornoj jedinici te članica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, što me u protekle dvije i pol godine u Saboru približilo radu na nizu zakonskih prijedloga i projekata korisnih za razvoj slavonskih županija. Moj životni moto je da će sve biti dobro pa, ako birači presude da je moje mjesto u Bruxellesu, Bruxellesu ću se i vratiti te ponovno tamo raditi u interesu hrvatskih građana.

Vukovarcima je poznato da ste u Domovinskom ratu ostali bez oba roditelja. Imate li uspomene na roditelje, znate li kako su poginuli? 

Moji su roditelji, po sjećanju iz djetinjstva, još uvijek sretni i nasmijani u onom istom Vukovaru kojeg, nažalost, više nema. Uspomene su i danas još žive – otac i majka koji odlaze na posao, bezbrižno djetinjstvo, srdačno susjedstvo i topao dom. Moj je otac ubijen kao hrvatski branitelj, a moja majka još nije našla svoj vječni dom i osjećam da je moja obveza, ali i velika želja, pružiti joj mjesto gdje će zauvijek snivati san u našoj ponosnoj domovini koju, nažalost, nije dočekala. Toliko joj, kao i svim nestalima, dugujemo mi koji smo danas slobodni ljudi.

VEZANE VIJESTI

Kako gledate na Vukovar danas, situaciju u gradu, međunacionalne odnose i slično?

Vukovar je danas grad u kojem ponovno ima života, mladih ljudi, investicija i zapošljavanja. On još nije ono što je nekada bio, ali ide naprijed – odlučno i hrabro. Moram istaknuti snažnu potporu aktualne hrvatske Vlade koja je promijenila dosadašnji odnos središnje vlasti prema Vukovaru. Snažna potpora gradu i lokalnom vodstvu, mladim i perspektivnim ljudima na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, vidljiva je u realizaciji konkretnih projekata. Samo na posljednjoj sjednici Vlade usvojen je Program obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje od 2019. do 2022. godine, koji je izrađen u suradnji s lokalnom vlašću, a donosi ulaganje u obnovu komunalne, prometne i elektroenergetske infrastrukture Vukovara od gotovo 1,5 milijardi kuna, kao i obnovu pruge Vinkovci – Vukovar za koju je potpisan ugovor o nepovratnim sredstvima. Zbog povećanog broja razvojnih projekata tijekom 2019. osigurat će se dodatnih 20 milijuna kuna na poziciji Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Vukovar je danas gradilište i nitko me ne može razuvjeriti da se ne osjete pozitivni učinci članstva u Europskoj uniji.

Kako gledate na Europarlament i euroizbore?

Vjerujem da će Europska pučka stranka (EPP) ponovno biti vodeća politička obitelj. Očekujem da će populističke političke opcije nešto osnažiti, ali ne previše. Iznimno bitnim vidim regionalni razvoj i fondove EU zbog čega želim sudjelovati u procesu donošenja novog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO). Hrvatska, osobito tijekom predsjedanja Vijećem EU, mora se odlučno boriti za svoje interese, piše Večernji list

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.