"Svakodnevno nam se imputira ta riječ "afera" uoči europskih izbora"

Vijesti 09. svi 201910:16 > 10:47
N1

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac u povodu Dana Europe za N1 televiziju je govorila o prednostima koje je Hrvaskoj donijelo članstvo u EU, predstojećim europskim izborima i aferama o kojima se piše u medijima.

“Povod okupljanja je Dan Europe, povodom obilježavanja Europskog tjedna, zadovoljstvo je s predstavništvom Europske komisije i uredom Europskog parlamenta organizirati ovaj event, ne samo u Zagrebu. Mi želimo napraviti što veću vidljivost europskih projekata kako bi građani znali koliko su europski fondovi važni za njihov život”, rekla je Žalac.

Građani sve više vide benefite članstva u EU

“Građani su tek u zadnje vrijeme počeli shvaćati benefite članstva u EU. Kad govorimo o travnju Hrvatska je 14,4 milijarde kuna u plusu. Uplatili smo u proračun EU 19,7 milijardi kuna, povukli smo preko 34 milijarde. Treba istaknuti da smo neto primatelj europskih sredstava. Kako nam je porasla ugovorenost projekata na 66 posto, preko 85 posto smo pustili kroz natječaje. Kako kako teku projekti i gradilišta niču po Hrvatskoj, mislim da građani vide benefite članstva u EU”, rekla je ministrica.

Žalac je najavila da će za vrijeme pregovora o europskom proračunu istaknuti svoje prioritete, pogotovo kohezijske fondove. “Mislim da trebamo iskoristiti prigodu da razgovaramo kako će izgledati financijska perspektiva i boriti se za naše prioritete”, rekla je. 

“Mi smo neto primatelj, više dobivamo nego uplaćujemo u europski proračun. Istraživanje koje je prekjučer objavljeno govori da Njemačka ostvaruje najviši BDP i benefit od članstva u EU, a najviše uplaćuje u proračun… Hrvatska je bogatija za 380 eura godišnje po glavi stanovnika zato što je članica EU, da nije, to ne bi bio slučaj”, rekla je Žalac.

Istaknula je da je Hrvatska raspisala natječaje za više od 85 posto od 10,7 milijardi kuna. 66 posto je projekata ugovoreno, 21 posto je isplaćeno korisnicima, a 17 posto ovjereno.

“Mi smo kao Vlada ovjerili u svim operativnim programima, što se od nas tražilo od strane EU za 2017. i 2018., preko sto posto”, rekla je Žalac i ocijenila to iznimnim uspjehom. 

Nitko ne može parirati HDZ-u

Osvrnula se i na predstojeće europske izbore.

“Ja mislim da HDZ stoji najbolje, kao i uvijek, jer je europski projekt projekt naše stranke. Naši kandidati kroz zelenu i plavu skupinu idu kroz Hrvatsku i promoviraju što radi Vlada i HDZ cijelo ovo vrijeme. Kad govorim o europskom projektu, nitko nam parirati ne može. Mislim da treba uložiti značajna sredstva u kampanju i prezentiranje svega što europski projekt znači građanima kako bi izlaznost bila veća”, poručila je ministrica.

Komentirala je kampanje drugih kandidata, od Milorada Pupovca na traktoru do izjave Brune Esih da Zagreb nije oslobođen. 

“Mislim da sve te izjave govore za sebe, što se tiče vođenja kampanje, ona treba biti transparentna, promotivna i sofisticirana kad govorim o EU izborima. Ne treba se baviti prljavom kampanjom, to HDZ ne želi niti promovira… Sve što se događa kroz fondove EU treba biti fokus. Svatko ima pravo voditi kampanju kako misli da treba, ali mislim da treba biti promotivna kako bi izlaznost bila što veća. Ti će zastupnici sutra u Europskom parlamentu predstavljati cijelu Hrvatsku”, poručila je.

Žalac je nahvalila listu HDZ-a.

“Ono što zadovoljava je da su na našoj listi nova imena, mladi kandidati, s nekim iskusnima koji sigurno znaju što je europski projekt. Očekujem da ćemo biti pobjednici europskih izbora. Čujemo kako naši birači razgovaraju s kandidatima, kako smo pristupili kampanji i ponosna sam na njih”, poručila je ministrica.

Dodala je da joj nije žao što se nije našla na listi.

‘Nije mi žao što nisam na listi’

“Nije mi žao, ja sam u Vladi, radim svoj posao, ministrica sam važnog resora. Cijelo vrijeme sam isticala da će o kandidatima odlučiti stranačka tijela i podržavam sve koji su se našli na listi”, rekla je Žalac, dodavši da s premijerom nije razgovarala o odlasku u Europsku komisiju nakon izbora.

Ministrica je odgovorila na pitanje o aferama koje se vežu uz HDZ: “Svakodnevno nam se imputira ta riječ afera uoči europskih izbora. Ništa me ne može iznenaditi, javno mijenje o svemu tome na neki način ima svoje mišljenje. Ne bih komentirala tuđe situacije, treba sve istražiti prije nego se donesu zaključci”.

Nije htjela ulaziti niti u pitanje njene prometne nesreće, poručivši da DORH radi svoj posao, a da će mediji o svemu biti izvješteni pravovremeno. 

Odgovarajući na pitanje šteti li HDZ-u suradnja s Milanom Bandićem nakon što svakog dana sa suđenja za aferu Agram izlaze snimke njegovih izjava, Žalac je poručila: “Ne predstavlja nam nikakav problem. Ponavljam, svakodnevno u medijima je velika fluktuacija tzv. afera. Vlada treba raditi na tome da sve što je zacrtala izvrši do kraja mandata. To je fokus premijera i svih nas u Vladi i na to ćemo se fokusirati”. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagram