Ostojić: Zašto se Vargu ne sasluša u poziciji pokajnika? Daje takve signale

Vijesti 10. svi 201919:36 > 12. svi 2019 10:57
N1

Gost Točke na tjedan bio je Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odobra za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku i kandidat SDP-a na izborima za Europski parlament.

Direktan povod za ovaj razgovor zapravo je afera SMS pa hajdemo na početku rezimirati. Dosta je teško pohvatati krakove te afere. Tužiteljstvo tvrdi da bivši MUP-ov informatičar, angažiran i u kampanjama HDZ-a izrađivao lažne SMS poruke u korist Mamića i u korist Ivice Todorića. Potom tereti kuma potpredsjednika Sabora i drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića da je dojavljivao rečenom informatičaru da je pod istragom.Zatim se otkrivaju nove sumnje tužiteljstva o tome kako je isti taj informatičar Franjo Varga za drugog čovjeka HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića i njegovog brata Jozu također izrađivao i nadzirao ustvari komunikaciju njihovih supruga i još dijela mlađahnih djevojak, a potom prema najnovijim informacijama koje donosi tjednik Nacional, da je Franjo Varga navodno dobio naredbu od kuma Milijana Brkića da nadzire ministra policije iz iste stranke. Što to zapravo govori o institucijama – o policiji i o tajnim službama danas?

Dobro ste rekli da se radi o jednoj trakavici koja traje od listopada prošle godine u kojoj je bilo puno konstrukcija, odnosno situacija u kojima smo imali osobu koja bi trebala biti pod tajnim izvidima, sve bi trebalo biti tajno, razgovori bi trebali biti tajni. On se javno nudi USKOK-u da će progovoriti itd. ako se nagodi i sve to skupa traje predugo. Tako da ima razloga da se sumnja da zapravo se priča i koristi za unutarstranačke obračune jer očito da to nije jednostavna situacija. Radi se o visokopozicioniranoj osobi kako u Saboru, tako i u HDZ-u i vjerojatno iz tog iskustva je trebalo to stupnjevati. Zato su sve te informacije koje su bile u medijima na neki način išle korak po korak. Ja mislim da su to bili zapravo signali koji su trebali upozoriti “sam se makni pa mi više nećemo iznositi ovo prljavo rublje vani”. Iako to mene za HDZ zapravo ne čudi. Situacija da, u svakom žitu ima kukolja pa i ovakva situacija da netko tko je informatičar ima povlaštene informacije i znanja, a radio je u instituciji koja bi trebala sprječavati kriminal, a sam sudjeluje u jednom vrlo ozbiljnom i to danas u svijetu često se zapravo koriste cijeli timovi u stvaranju fake newsa, konstrukcija itd. Kad to radi policijski službenik kojemu jesu na raspolaganju bile ili određene informacije i time zna kako to zapravo predočiti to kao da je potpuni original. Sama situacija u kojoj se događa da je na kraju moguće da je namjera bila da se prisluškuje čak i premijera, ministra unutarnjih poslova – ja sam već onda upozoravao da je zahtijevalo ozbiljnu akciju što se tiče onih koji rukovode tim službama. Zato me potpuno iznenađuje kad premijer kaže da nema informacije o tome što se događa, a ima službu koja mu to može utvrditi ne dirajući se u sudski postupak jer ja isto postavljam pitanje – ne možemo se mi dirati u neovisnost pravosuđa, ali s druge strane curenje podataka je bilo prvo pitanje koje je odbor na svojoj sjednici 4. listopada prošle godine napravio. Upravo zato da vidimo kako je moguće da takve stvari izlaze van, a radi se o ozbiljnom ugrožavanju, sad ću reći nacionalne sigurnosti, jer kad vidite tko su vinovnici, način postupanja i što može izazvati takva konstrukcija sigurno da je to bilo izuzetno važno.

Što je konkretno ugroza nacionalne sigurnosti? Možete li vrlo jasno reći?

To je vrlo jednostavno, to je kad se plasira informacija koja može uništiti nekoga tko se nalazi na visokoj poziciji, pa evo sad u ovom slučaju premijeru ili u varijanti da bi tako mogla biti ugrožena predsjednica Republike ili ljudi koji sjede na svojim pozicijama. To vam je upravo ostvarenje definicije organiziranog kriminala koji teži tome da se što više probije u vrh vlasti, da bi ga mogao kontrolirati, a konstrukcije mu služe upravo da eliminira bilo koga tko mu smeta. To je po meni trenutna varijanta. Da, nažalost to predugo traje. Ja sam potpuno iznenađen da nema efikasnog odgovora ili zašto se zapravo napokon ne sasluša Vargu u poziciji pokajnika, porazgovara s njima i da vidimo što je tu točno, a što nije.

N1

Pokajnika? Mislite da mu treba ponuditi taj status?

Mislim da je situacija, neću sad uopće ulaziti jer ja ne znam te detalje, ali očito da njegova namjera je, odnosno da je spreman, da šalje takve signale. Pa to možemo svi čitati u medijima, u novinama itd., da je spreman ispričati sve. Možda je to razlog zašto se zapravo boje da bi takva varijanta pokazalo puno toga. Vjerojatno bi ukazala i na onu situaciju sa svastikom. Evo i ja sam sad tu na neki način uvučen u tu priču jer koliko sam shvatio iz onoga što izlazi vani u medijima da je navodno on dao informaciju ministru Božinoviću, a prije skoro godinu dana ministar je najavio skoro rješavanje tko je nacrtao svastiku. Kad vidite što je moguće da netko konstruira, da imamo situaciju u kojoj ozbiljno narušavamo sigurnost i povjerenje u institucije, bilo koju funkciju o kojoj govorimo, ali jednako tako i sustav koji nažalost ima čovjeka iz tog sustava koji kreira dezinformaciju, konstrukciju i time uništava i povjerenje, ali uništava i nešto puno više, a to je zapravo da vi više niste sigurni u toj kakofoniji što je istina, a što nije.

Prema svemu što znate, je li taj čovjek, koji kao što ste rekli ugrožava sustav, na uzici potpredsjednika Sabora i drugog čovjeka HDZ-a?

Ja s obzirom na poziciju da dobivam klasificirane dokumente i da smo u situaciji da ne možemo raspolagati i razgovarati o tome. Naše inzistiranje je bilo prije svega usmjereno na curenje podataka, ne samo u toj aferi jer naš posao je nadziranje rada policije. Pa smo između ostalog i u situaciji kod ministra Tolušića na isti način reagirali, ali ne mogu javno govoriti o podacima iz klasificiranih informacija koje smo dobili. Tražili smo ih i od Državnog odvjetništva, sigurnosne službe, jednako tako i od Ministarstva unutarnjih poslova, a evo sad i prije nekoliko dana i opetovano vezano za nove informacije koje su izašle u tjedniku i kad dobijemo to očitovanje, e onda ćemo moći nastaviti svoj posao koji, evo kažem, kontinuirano pratimo i radimo još od 4. listopada prošle godine.

Koja može biti konačna konsekvenca u radu Odbora o tome?

Odbor uvijek može o tome glasati, vladajući imaju većinu i mogu nadglasati oko određenih zaključaka, ali siguran sam da je i njima u interesu da kad je potrebno obavljati svoj posao, a to je nadzor nad radom policije, nadzor nad situacijom da je moguće da neke informacije cure itd., da moraju biti zainteresirani da se zakon poštuje. Znači naša mjera može biti neposredan nadzor, možemo čak nakon toga obavijestiti Sabor, može biti čak i zatvorena kompletnoga Sabora bez prisutnosti javnosti da se razgovara o temama koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost. U ovom trenutku po onim informacijama koje sam ja dobio, bez obzira koliko su eventualno sporo dolazile od određenih institucija. Treba reći da do sada nismo imali opstrukciju prema nama. Možda ne u brzini, ali smo dobivali informacije i bili u prilici razgovarati s čelnim ljudima da nam odgovore na to. Ja bih podsjetio da je na Odboru bio čak i glavni državni odvjetnik koji ne mora doći na Odbor, to je istina. On nije morao doći. To je bilo kad je bio onaj početak priče oko nestaloga spisa za elitnu prostituciju, to je bila isto jedna od tema koju smo radili. U svoj toj situaciji vidim da je tada bio interes i to je dobro. Da te institucije poštuju parlamentarni nadzor kao jedan od oblika demokracije i ja se tu nadam da ćemo na isti način dobiti odgovore do kraja. Ali sporost, tu ja ne mogu utjecati.

Vi ne možete govoriti o sadržaju informacija koje dobijete, ali možete možda govoriti o težini tih informacija.Jesu li informacije kojima i zasad raspolažete takve da bi doista trebalo sazvati zatvorenu sjednicu Sabora i raspravljati o poziciji drugog čovjeka u tom Saboru?

O zatvorenoj sjednici u ovom trenutku ne mogu prejudicirati ni govoriti. Ali moram reći da se radi zaista o informacijama koje imaju svoju ozbiljnu težinu, ali ne radi toga što unutra piše, u smislu da je nešto otkriveno i slično nego je težina tih informacija u tome što unutra nema otkrivenoga. To je problem.Problem je što to već toliko dugo traje, a da mi zapravo kroz redovito curenje svih informacija vani nemamo podatak o tome da je bilo tko na kraju snosio posljedice za to što to već mjesecima izlazi van, a ili je nejavno ili nije dostupno ili su tajni izvidi. Ja to ne mogu nikako prihvatiti, da u toj situaciji se mi moramo miriti s time. Jer onda je puno bolje ako sve bude transparentno, neka bude dostupno svima, a ne ovako da smo u situaciji da očito netko ima monopol nad kombinacijom kako će manipulirati s informacijama s kojima raspolaže i puštati ih u javnost.

Vi ne znate tko je taj netko?

Ne, ja moram reći da u ovome trenutku prema onim informacijama nema nikakvog podatka o tome tko je taj tko dila zapravo s informacijama. Ne možemo govoriti u ovome trenutku o ničemu što bi mogli reći konkretno jer bio onda sigurno bile podignute i kaznene prijave za takve radnje. Ali mislim da je predugo vremena prošlo, da se to previše puta već ponovilo, a radi se o ozbiljnoj stvari. Ja želim ukazati na to da je to ozbiljno. Jer kako će se građani osjećati u situaciji ukoliko je moguće da netko konstruira priču protiv premijera, protiv predsjednice, protiv u krajnjem slučaju zastupnika ili bilo koga drugoga, što se onda može tek njemu dogoditi. To je po meni glavna poruka. Mi smo prije svega tu radi građana, ako smo radi građana – sigurnost i povjerenje je moto Ministarstva unutarnjih poslova i to treba ostvariti. Kako ćete biti sigurni ukoliko vam se događa to da vi ne možete biti sigurni koja je informacija točna, a događa vam se da čak i ministar, po ovim najnovijim naznakama koje ja zapravo mogu vidjeti, je bio spreman nasjesti na te konstrukcije koje su realizirane. Jer ne bi dao izjavu da će brzo biti riješen slučaj, ja to već sad moram povezati na neki način. Pogledajte tu situaciju. Što se moglo dogoditi da se zaista realiziralo oko tog konstruiranja i krenulo u nekakve daljnje aktivnosti.

Znači Franjo Varga je konstruirao tu priču oko svastike?

Pa gledajte, i sam je rekao da se odazvao na poziv od 500 tisuća kuna Mamića i da je nakon toga dao podatke te iste Ministarstvu unutarnjih poslova i isto tako ljubavnicama koje su u kombinaciji oko HDZ-a itd. Prema tome, očito je svoje usluge nudio. Mislim, to nije uopće sporno. Ja nemam razloga da ne vjerujem da je to tako. Jedini element kojeg imam, a to je da neposredno nakon toga zapravo imamo izjave da će brzo biti riješen slučaj. Kao što znate, slučaj nije ni do dana današnjega riješen, iako su kroz policiju koja je za to odgovorna prodefilirali upravo čelni ljudi koji su bili tada u splitskoj policijskoj upravi. I to je malo čudna kombinacija. Očito je da nekome je interes da se zapravo ne riješi. Ja to redovito postavim kao pitanje. “Pa zašto to ne riješite? Ja znam da ne možete riješiti tisuće nacrtanih svastika i tako dalje. Za ovu jednu – zašto to ne možete napraviti ili riješiti?

Jedan od prvih kadrova priloga koji smo gledali je Milijan Brkić na čelu stola koji zapravo predsjedava, vas nije bilo, sjednicom Odbora za nacionalnu sigurnost. Je li njemu mjesto s obzirom na cijelu priču koja, kao što smo rekli, traje već dulje od šest mjeseci na toj poziciji?

Ja na sjednici nisam bio jer sam prije toga najavio da odlazim na svečanost proslave Dana pobjede. Predsjedništvo Sabora je inzistiralo, s obzirom na to da je ta točka dnevnog reda bila predviđena u dnevnome redu i iz tog razloga su tražili da se tu sjednicu sazove. Očekivao sam da će sjednicu voditi Petar Škorić. Bila je jedna jedina točka dnevnog reda, a to je bilo vezano za Zakon o privatnoj zaštiti. Nije inače uobičajeno da članovi preuzimaju. Mogu, ali obično ne preuzimaju takvu ulogu. Zašto je predsjedavao sjednicom uz situaciju da imamo potpredsjednika ili predsjednika, s time da mogu reći da u tom trenutku zaista nije bilo razgovora o SMS-ovima ili o bilo čemu drugome radi toga što nismo bili u prilici niti da imamo materijal, odnosno očitovanje i onoga tko bi nam mogao odgovoriti na eventualna pitanja prema Odboru. Također želim iskoristiti ovu priliku da kažem da i u prethodnim situacijama u kojima se to govorilo upravo gospodin Brkić izašao i nije sudjelovao u sjednicama koje su se ticale ove afere. To moram reći da je korektno s njegove strane. S druge strane, mislim da je to i način na koji.

Ma još i najbolje da sudjeluje na sjednicama.

Ne, ne govorim o situaciji znači da nema šanse da ide u dostupnost dokumenata ili da ih gleda. To je nešto što trebate gledati s pozicije slične situacije, kao što sam i ja. Upravo u ovome pododboru…

To što se izuzeo ne znači da možda nije dobio kao član odbora.

Ne, ne. Nema dobivanja. Znači vi imate sustav kako se to radi. Znači vi možete doći u kancelariju u Odbor. Imate prisutnoga službenika koji je zadužen za informacijsku sigurnost i ispred njega možete čitati to i to morate potpisati kad ste to pročitali i to je način da znamo točno tko je imao uvid u klasificirane dokumente koje odbor dobiva. Tako ja to radim.

Znači Brkić nije imao uvid.

To nije, znači činjenica je jedna da je to bilo tad. Znači slična situacija vam je s ovim pododborom koji je bio ajmo reći, još malo pa je falila riječ – ima li intime na ovome zaključavanju u ovoj sobi. To je pododbor u kojemu se radilo o predstavci vezano za načelnika Podnara i iz koje se ja recimo izumima iz razloga što sam ja bio ministar u vrijeme na koje se odnosi predstavka gospodina Podnara. Mislim, može se tako nešto dogoditi i ja mislim da je to korektno. Ostalo, to znači sve druge situacije vezano za bilo koju osobu, ja nikad nisam sklon da komentiram nepravomoćne presude, sudske istrage i slično. Mi smo prije svega koncentrirani u ovome trenutku na pitanje kako se može dogoditi da je to sve skupa vani. I, naravno, time dobivamo odgovor je li to unutarstranačka bitka. Ja smatram da je. Ja sam to otvoreno rekao i istina je da se zapravo očito dio sigurnosnog sustava, odnosno informacije iz sigurnosnog sustava koriste za obračune unutar HDZ-a. Koliko god oni pokušavali to skrivati to je evidentno. Pa čak i sami vinovnici su bili u prilici da tako nešto kažu i da kažu da je takvo nešto unutarstranački obračun. Sad je polako prebacivanje na nekoga drugoga, na Jovanku, Udbu i slične itd. To vam je po meni sasvim normalan slijed ove situacije i pokušaj spašavanja pozicije unutar HDZ-a. Kao nismo mi u HDZ-u, mi ne bi ni slučajno primjenjivali takve metode, a ja mislim da je to imanentno HDZ-u. Ja vam kažem da oni itekako imaju iskustva u tim varijantama konstruiranja obračuna, uostalom pogledajte što se sve skupa događalo i zaista je teško naći dan bez HDZ-ove zapravo afere i njihovog redovitog nekomentiranja takvih afera. To vam je onda odmah signal da su u ozbiljnom problemu. Ali onda radi javnosti ostavljaju ovaj privid o tome da je to sve skupa neki trač i da tek kad institucije odrade svoj posao. Došli su u fazu Bandića, to znači – neka institucije rade svoj posao.

Uskoro pogledajte snimku cijelog razgovora

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.