"S današnjim je danom ugašena hrvatska brodogradnja"

Vijesti 13. svi 201909:54 > 10:02
N1

Boric Cerovac komentirao je odluku suda u Pazinu da Uljanik Brodogradilište pošalje u stečaj.

“Naravno da je ovo bilo očekivano. Osam mjeseci nemamo plaće. Naravno da smo voljeli da je nastavilo funkcionirati, ali očito je da je država digla ruke i da nemamo više što tražiti”, kaže Cerovac. 

“Uljanik je postojao 163 godina u nekoliko država. Država je uvijek bila vlasnik Istre i Uljanik i Uljanik je bio simbol tih država. Ovoj državi to ne treba. Ovim danom je ugašena hrvatska brodogradnja. Svaka čast Vladi koja se potrudila da se to dogodi”, govori Cerovac i dodaje kako Vlada nije prihvaćala prijedloge da se dovrše brodovi dok se to moglo. 

VEZANA VIJEST

Stečaj će biti proglašen u roku tri dana, a nakon toga, prema njegovim riječima, stečajni upravitelj će podijeliti otkaze radnicima. 

“Hoće li radnici htjeti odraditi otkazni rok, to je njihova stvar. Ja im predlažem da što prije završe na birou. Bojim se da od ovog što smo dosad radili neće biti stečjne mase iz koje se mogu naplatiti”, kaže Cerovac. 

“Mi smo godinama stvarali nešto po čemu smo bili prepoznatljivi, to smo izgubili. Izgubili smo vjeru brodovlasnika i radnike”, govori. 

ŠTo se tiče interesa Kineza za hrvatska brodogradilišta, nije optimističan. 

“Bojim se da ovdje više nam razgovora o brodogradilištu. Vlada je to dovršila. Hvala im na tome što su učinili za uljanikovce i trećemajce”, dovršio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter | Facebook | Instagram.