Josipović od Leke traži konsenzus o izbornoj reformi

Vijesti 14. lis 201413:56 > 14:09
Cropix/Neja Markicevic

Predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki pismo u kojem ga moli da u okviru svojih nadležnosti učini sve kako bi se u Saboru postigao konsenzus o promjeni izbornoga zakonodavstva i uvođenja preferencijalnog glasovanja već na idućim parlamentarnim izborima.

“Današnju isključenost građana iz političkog odlučivanja smatram neodrživom i zato sam zamolio Leku da u okviru svojih nadležnosti učini sve da se u Saboru postigne konsenzus o promjenama izbornog zakonodavstva koje bi bile primjenjive već za iduće izbore”, rekao je danas Josipović na konferenciji za novinare na kojoj je izvjestio o sadržaju pisma upućenog Leki.

Povod pisma bio je da Leku i službeno obavijesti o tome da je pokrenuo proces za izradu prijedloga ustavnih promjena. Kako je istaknuo, taj je proces nastao na uvjerenju da građani iskazuju radikalno nezadovoljstvo postojećim zakonskim i ustavnim rješenjima.

Temeljem podataka i materijala koje je prikupio, a koji su priloženi u pismu Leki, Josipović upozorava na opravdani interes građana, odnosno njihov osjećaj isključenosti iz procesa demokratskog odlučivanja, posebice kad je riječ o izborima. “Građani su nezadovoljni niskom razinom otvorenosti sustava i niskim stupnjem odgovornosti političkih faktora, skupom i neefikasnom organizacijom države i radom ključnih institucija”, upozorio je.

Građani se ne slažu s nekim od odluka Sabora i prepoznaje se “dramatičan razlaz i raskol vrijedosti između stavova građana i zakonskih i ustavnih rješenja”, dodao je. Sabor ima instrument koji omogućava da se već za iduće izbore osigura preferencijalno glasovanje, dakle veći utjecaj građana na izbor zastupnika, da poveća participaciju građana u izborima, naglasio je. Također, “mislim da je nedopustivo da smo više demokratske standarde dopustili kod izbora za Europski parlament nego za naš Hrvatski sabor”, ustvrdio je.