"Hrvati su podijeljena nacija, ne možemo jednima zabraniti komemoraciju"

Vijesti 19. svi 201910:02 > 10:12
N1

Sanja Mikleušević, novinarka HRT-a i novinar Večernjeg lista, Davor Ivanković, gostovali su u Točki na tjedan i komentirali komemoraciju na Bleiburgu.

Potpredsjednik Sabora, Milijan Brkić nije bio službeni izaslanik Sabora, iako je bio na komemoraciji. “Čudne političke poruke. Ponašaju se kao da Brkić ne postoji ili da ne žele da postoji, pa su Sanaderu dali da bude izaslanik”, rekao je Ivanković.

VEZANE VIJESTI

 “Nemojmo zaboraviti jednu važnu stvar. Hrvati su podijeljena nacija, nisu svi bili u partizanima. Pola nacije je bilo na lijevoj, a na pola na desnoj strani. Ne možemo jednima omogućiti komemoraciju svojih umrlih, a drugima ne. Možemo pričati o Bleiburgu koji bi se trebao preseliti u Hrvatsku. Zar nije logično da Hrvatska kao zrela država preseli tu komemoraciju u Hrvatsku? Ali onda se postavlja pitanje gdje bi se ona održala”, rekao je Ivanković.

“Bleiburg paše svim politikama”, rekao je Ivanković.

“Pitanje je što bi se događalo da se cijela manifestacija prebaci u Hrvatsku”, rekla je Mikleušević, koja smatra da Hrvatskoj treba kultura procesuiranja povijesti.

Gosti u studiju Nataše Božić smatraju da prošlost još uvijek opterećuje Hrvatsku te da nema jasnog određenja.

“Poruka alibija Jandrokovića da ne ide da se ne politizira skup može značiti dvije stvari, da su svi prije ovoga bili politizirani ili da je samo ove godine puno tenzija. Općenito odlazak izvan termina, pogotovo za političare koji bi trebali bolje razumjeti Bleiburg i breme Bleiburga, da koriste alibije, to je smiješno”, rekao je Ivanković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.