Mrsić odgovorio Ministarstvu branitelja: Što Medved i Vlada skrivaju?

Vijesti 22. svi 201911:40 > 11:44
N1 Hrvatska

Nastavlja se prepucavanje Ministarstva branitelja i predsjednika Demokrata, Miranda Mrsića, koji je prozvao Vladu da braniteljskim mirovinama kupuje izborne glasove i time ugrožava mirovinski sustav, zbog čega ostali građani moraju raditi duže za sve niže mirovine.

Iz Ministarstva branitelja kažu da Mrsić svojim izjavama nesmiljeno i tendenciozno napada braniteljsku populaciju te da je takvo uznemiravanje javnosti opasan i protuzakonit presedan, koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu.

VEZANE VIJESTI

 Sad je na sve opet reagirao Mrsić.

“Ministar Medved bio je u Povjerenstvu za razdvajanje mirovina 2013. godine. Svjedočio je da razdvajanje mirovina niti jednog branitelja nije oštetilo ni za lipu, ali je omogućilo transparentnost sustava. Danas na spomen toga prijeti kaznenim progonom. Što Medved i Vlada skrivaju?”, upitao je Mrsić na Twitteru.

 Podsjetimo, Mrsić je rekao da je HDZ stvorio i sustav zajamčenih braniteljskih mirovina koji je donio novi Zakon o hrvatskim braniteljima. Te su mirovine 54 posto veće od minimalne radničke mirovine, jer se ne određuju na temelju uplaćenih doprinosa kao radničke, već iznose 45 posto prosječne plaće.

Mrsić je upozorio da će Hrvatska u sljedećih 15-ak godina imati 123.000 novih zajamčenih minimalnih braniteljskih mirovina i procjena je da će to koštati oko 28 milijardi kuna.Tim brojkama, ističe, treba dodati i sadašnjih 70.000 braniteljskih mirovina i još 15.000 novih zahtjeva za tim mirovinama.

Istaknuo je i kako ne dvoji da braniteljima treba osigurati dostojanstvena primanja kao zahvalu za ono što su napravili u Domovinskom ratu, ali, ističe, to ne smije biti “preko leđa radnika”.

Nakon toga uslijedila je žestoka reakcija Ministarstva branitelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.