Kuščevićev nasljednik objasnio zbog čega iznajmljuje POS-ov stan

Vijesti 22. svi 201917:55 > 18:41
Podijeli:
Izvor: N1

U POS-ovoj zgradi u Nerežišću na Braču vlasnik stana od sedamdesetak kvadratnih metra je aktualni načelnik Općine. U stanu koji kupio 2010. godine, kaže, ne živi on već njegov sin, a od 2016. godine tijekom srpnja i kolovoza stan iznajmljuje turistima.

“Jedan od razloga zašto smo se na to odlučili je bio nekakav dodatni prihod, s obzirom na to da mi je mater završila u domu. Cijene su takve da nije lako podmirivat takve troškove”, rekao je Svemir Obilinović, načelnik Općine Nerežišće.

Iako je svrha POS-ovih stanova graditi ih za one kojima su potrebni, a ne za iznajmljivanje, načelnik Općine u tome ne vidi ništa sporno. Nastavit će s iznajmljivanjem i ovo ljeto.

“Niti zakon to brani, niti u ugovoru o kupoprodaji stana negdje stoji odredba da se stan ne smije ili iznajmljivati ili bilo šta”, tvrdi Obilinović.
Čini se kako to ne smeta ni većini načelnikovih sumještana.

“Ako čovik može – neka. Ako čovik može – zašto ne?”, rekli su, no bilo je i onih koji smatraju da bi gradonačelnik trebao bolje razmisliti o tome što čini, jer takvo postupanje nije uredno.

VEZANA VIJEST

Baš zato što misle da to nije uredno, ministarstvo graditeljstva lani je pokrenulo izmjene zakona koje su prošle prvo čitanje u Saboru. Njima se uvodi zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova. Bude li netko radio drugačije, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina o svemu će obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati.

“Ja ću se, naravno, pridržavat zakona u svakom slučaju. Mislim da bi donošenje zakona u tom smislu koje bi onemogućilo iznajmljivanje stanova bilo samo korak naprijed”, kaže Obilinović.

Iako je načelnik Obilinović stan u programu POS-a dobio dok je na čelu općine bio sadašnji ministar uprave Lovro Kuščević, tvrdi kako nikakvih nepravilnosti nije bilo.

“Apsolutno sve je bilo po zakonu i propisima, tu je bila i kontrola sa strane APN-a. Kompletna dokumentacija i arhiva postoji u Općini Nerežišće”, jasan je Obilinović.

Ministar Kuščević koji se svojedobno hvalio prvim otočnim POS-om i demografskom obnovom otoka i danas kaže da je na POS-ove stanove na Braču ponosan. Nije mu ništa čudno što je među 40 predanih zahtjeva u 12 odabranih upao i njegov šogor i nasljednik.

“Ne znam tko živi u kojoj nekretnini”, rekao je Kuščević.

I na kritike da je neformalan vlasnik vikendice koju posjeduje njegov šogor ministar uprave odmahuje rukom – kaže da vlasništvo ne može biti neformalno, jer ono može biti samo upisano u zemljišnim knjigama, te da on ne zna o kojoj se nekretnini uopće radi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.