Uoči Dana oružanih snaga predsjednica primila izaslanstvo MORH-a i OSRH-a

Vijesti 24. svi 201916:17 > 16:19
Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak se u povodu predstojećeg Dana Oružanih snaga, Dana Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, sastala s izaslanstvom Ministarstva obrane (MORH) i Oružanih snaga (OSRH), a na sastanku su razmotreni ključni projekti i postignuća obrambenog sustava te prioritetne zadaće.

“Tijekom sastanka razmotreni su ključni projekti i postignuća obrambenog sustava u dosadašnjem tijeku godine te prioritetne zadaće do kraja 2019. Posebno je u tom kontekstu naglašen značaj zadržanog trenda postupnog povećavanja obrambenih izdvajanja, čime su omogućena značajna ulaganja u uvjete života pripadnika Hrvatske vojske, povećanje njihovih materijalnih prava, ubrzana modernizacija i opremanje te intenziviranje njihovog uvježbavanja”, stoji u priopćenju.

Na sastanku je istaknut značajan napredak u izgradnji sustava domovinske sigurnosti, čija je učinkovitost ponovno potvrđena i nedavno održanom vježbom “Sigurnost 19“, kao završne pripreme za protupožarnu sezonu.

Izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvodili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OSRH-a general zbora Mirko Šundov.

General Šundov izvijestio je Grabar-Kitarović o aktualnom stanju u misijama i operacijama potpore miru u kojima sudjeluju pripadnici OSRH-a, aktualnim i predstojećim značajnijim vježbovnim aktivnostima te o ključnim raspravama, inicijativama i projektima koji se provode u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije te unutar NATO-a.

Predsjednici je predstavljen i plan predstojećeg obilježavanja Dana Oružanih snaga, koji se obilježava 28. svibnja.

“Sugovornici su se usuglasili kako je ključan preduvjet ostvarenom ubrzanom razvoju obrambenog sustava partnerski odnos između predsjednice Republike, Ministarstva obrane i Vlade u obrambenom području, kojim se osiguravaju koordinirani i združeni napori za boljitak Hrvatske vojske i razvoj sveobuhvatnog sustava domovinske sigurnosti”, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.