Dražen Ćurić: Mislim da će Robert Kopal biti prva žrtva loših izbornih rezultata

Vijesti 27. svi 201908:27 > 08:31
N1

Rezultate izbora za Europski parlamet u Novom danu komentirao je Dražen Ćurić, glavni urednik portala Teleskop.hr.

Jesu li vas iznendili rezultati izbora?

“Neki jesu neki nisu. Ono što me nije iznenadilo je ulazak Mislava Kolakušića Iznenadio me katastrofalno loš rezultat HDZ-a. Epohalni poraz HDZ-a. Predviđao sam da će birači HDZ-a kazniti Plenkovića zbog sastavljanja ovakve liste i da će se puno glasova preliti na Suvereniste i Marijanu Petir, ali nisam očekivao da će te tri liste dobiti čak 17 posto glasova. 

Robert Kopal loš rezultat HDZ-a objašnjava takozvanim fenomenom crnog labuda?

“Kada izgubite izbore, a HDZ je izgubio ove izbore, možete tražiti tisuće razloga zašto ste izgubili. Pravo je pitanje zašto tradicionalni glasači HDZ-a nisu glasali za HDZ, nego su tražili neke druge stranke. Po meni nije kriv crni labud, bijeli mačak ili ne znam što – kriv je HDZ. Odgovoran je premijer Andrej Plenković jer je on stajao iza liste. Mislim da će imati velikih problema i u stranci i u Vladi”, smatra Dražen Ćurić.

VEZANA VIJEST

“Plenković je imao velikih problema unutar stranke. Za danas je najavio sjednicu Predsjedništva HDZ-a, računajući na dobre rezultate izbora. Možda je planirao izbaciti Milijana Brkića iz stranke. Mislim da će Robert Kopal biti prva žrtva loših izbornih rezultata. Da je Plenković stavio na listu Davora Ivu Stiera ili Mira Kovača, mislim da bi rezultati bili bolji. Mislim da će Plenković biti izložen velikim političkim napadima. Kada to povežemo s unutarstranačkom oporbom, očekuje nas vrlo zanimljivo političko ljeto.”

SDP-ova četiri mandata?

“Ovo se može tumačiti kao osobna pobjeda Davora Bernardića. Ali HDZ i SDP kao velike stranke na izborima 2014. godine osvojili su zajedno

71 i pol, na ovim izborima zajedno su dobili tek 40-ak posto glasova. 60 posto hrvatskog biračkog tijela više ne vjeruje HDZ-u i SDP-u

Mislav Kolakušić ostvario je spektakularan rezultat – ne znamo, doduše, hoće li u Bruxelles? 

#related-news_0

“On ide u Europski parlament da bi imao sigurnu političku platformu, ali on se ozbiljno priprema za predsjedničke izbore. On će biti ozbiljan protukandidat Kolindi Grabar-Kitarović.”

Ćurić je dodao i da su Mislavu Kolakušiću donijeli protestni glasači, i to oni “koji za postojeće stanje krive HDZ i SDP.

“Kolakušić je pravilno detektirao da su korupcija i stanje u pravosuđu najveći problem koji muči sve hrvatske građane. Borbu protiv korupcije podržavaju svi osim onih koji žive od korupcije. Njegova kampanja jedna je od boljih. Njegov izborni uspjeh pokazuje da mainstream mediji više nisu presudni.”

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram