Toni Prug: Pojam "crni labud" nema veze s onim što se dogodilo HDZ-u

Vijesti 27. svi 201910:05 > 10:13
N1

Ekonomist Toni Prug komentirao je za N1 jučerašnju izjavu glavnog analitičara HDZ-a Roberta Kopala da se toj stranci dogodio "crni labud".

“Dogodilo se što se rijetko događa, a to je ‘crni labud’. To kad se dogodi, ljudi traže kojekakva rješenja zašto se to dogodilo, obzirom na odstupanje od istraživanja. Oko 90 do 95 posto naših istraživanja se poklapalo s ovim rezultatima. Kad se pogleda Europu, događa se puno teško predvidljivih stvari. HDZ-u se to nažalost dogodilo, glasovi su se disperzirali na jako puno fronti. Bile su 33 liste, izlaznost koja je 20 posto nadmašila izlaznost 2013.”, rekao je sinoć Robert Kopal za N1.

No ekonomist Toni Prug poručuje – to nema veze s pojmom “crni labud”.

“Crni labud se dugo koristi za izuzetno rijetke događaje koji se ne mogu predvidjeti klasičnom statističkom analizom, a koji nose ekstremno visoke rizike jer proizvode velike štete. Povijesno se u financijskom sektoru vezivalo za padove burze i neočekivane promjene na financijskim tržištima. 

U jučerašnjem kontekstu ne vidim ništa što je bilo toliko iznenađujuće da bi mogli govoriti o ičem sličnom događajima koji se nazivaju ‘crnim labudom’. U cijeloj Europi se evidentno radi o radikalizaciji glasačkog tijela i lijevo i desno, a u tom kontekstu HDZ ostaje u sredini, koliko god to zvučalo paradoksalno”, rekao je Prug za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram