Tihi štrajk splitskih ginekologa? Više od 10 ih istovremeno otišlo na bolovanje

Vijesti 30. svi 201909:53 > 10:00
N1

Više od deset ginekologa splitskog Doma zdravlja otvorilo je bolovanje u isto vrijeme, što je izazvalo burne reakcije pacijentica.

“Kako do recepata, uputnica, doznaka ili otvaranja porodiljnog ako ordinacije ne rade”, pitaju se trudnice i majke Splitsko-dalmatinske županije na Facebooku.

Ginekolozi Doma zdravlja, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, u tihom su štrajku zbog nesrazmjera u pravima, plaćama i funkcijama koje imaju na tzv. koncesionare.

Ne samo da su “domski liječnici” znatno manje plaćeni od svojih koncesionarskih kolega, a rade u istim uvjetima, istome prostoru i iste radne sate, već “popunjavaju i rupe” u Zagori i na otocima gdje ginekologa kronično manjka. Kako se svim tim liječnicima, bez obzira na status, ordinacija nalazi unutar prostorija Doma zdravlja, a i svi oni imaju prilično sličnu praksu kada je u pitanju odnos s pacijentima, ovi o tome dosad nisu znali ništa.

Da se radi o problemu u koji je upućena Županija, jasno je i iz nedavnih aktivnosti na Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije na kojoj je župan Blaženko Boban pojasnio kako povlače “Prijedlog odluke o utvrđivanju postotka ordinacija koje će obavljati zdravstvenu djelatnost unutar Doma zdravlja SDŽ” i “Prijedlog odluke o kriterijima za određivanje zakupnine i davanja u zakup poslovnih prostora Doma zdravlja SDŽ”.

“Liječnici Doma zdravlja imaju višestruko manja primanja od koncesionara, a obavljaju isti posao u istim ordinacijama, pa sam na njihovo traženje oformio radni tim kako bi iznjedrili obvezujući dokument kako bi se pokrila cijela mreža pružanja zdravstvene usluge, i ako “domski” liječnici pređu u koncesionare. Kada sve dogovorimo onda ima smisla raspravljati o postotku ordinacija koje bi ostale pod okriljem Doma zdravlja”, pojasnio je županijski čelnik, te su vijećnici, njih 42 od 51 koliko ih je izabrano, jednoglasno podržali ovo “povlačenje” sa dnevnog reda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.