Josip Budimir pod istragom DORH-a

Vijesti 14. lis 201417:06 > 17:12
YouTube

Glavni ekonomski strateg HSLS-a Josip Budimir našao se pod istragom Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici zbog sumnje da je kao predsjednik nadzornog odbora Zračne luke Zagreb povećao plaću bivšem direktoru Bošku Matkoviću zbog čega je ta kompanija od 2005. do 2008. oštećena za oko četiri milijuna kuna.

Budimir je prema sumnjama tužiteljstva suokrivljenom Matkoviću povećao plaću i dodijelo mu nagradu bez znanja ostalih članova nadzornog odbora i suprotno odluci vlade kojom su ograničene visine plaće članova tijela koja vode poslove pravnih osoba u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske.

Navodeći samo dob i funkcije okrivljenika, Državno odvjetništvo je izvijestilo na internetskim stranicama da je Matković zatražio od Budimira da mu izmjeni ugovor o međusobnim pravima i obvezama direktora, odnosno da mu poveća osnovnu plaću i ugovori nagradu za rezultate koji nisu bili sadržani u ugovoru iz 2001.

Pritom su znali, navodi odvjetništvo, da prema odluci vlade plaće članova tijela ne mogu biti utvrđene veće od iznosa dobivenog množenjem koeficijenta ‘pet’ s prosječnom plaćom zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnoj godini.

No, Budimir je krajem svibnja 2005. bez odobrenja nadzornog odbora s Matkovićem sklopio ugovor o pravima i obvezama direktora društva u kojem je utvrđen koeficijent ‘osam’ te “nagrada za ostvarene rezultate iskazane u konsolidiranoj bilanci poslovanja društva za prethodnu godinu”.

Nakon što je Državni ured za reviziju naložio usklađivanje tog ugovora s vladinom odlukom, Budimir je u veljači 2007. s direktorom sklopio novi ugovor kojim mu je koeficijent vraćen na staro, ali mu je na osnovnu plaću dao dodatke od 35 posto za angažman izvan redovnog radnog vremena i 30 posto zbog angažmana na izgradnji novog putničkog terminala.

Tadašnjem direktoru zagrebačke Zračne luke su temeljem tih ugovora od 31. svibnja 2005. do kraja 2008. isplaćena četiri milijuna kuna, za koliko je, po tvrdnjama tužiteljstva, oštećena kompanija. Odvjetništvo ih zbog toga tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Predsjednik HSLS-a, koji je s HDZ-om nedavno sklopio koalicijski sporazum, Budimira je navodio kao mogućeg ministra gospodarstva dođe li ‘desna’ koalicija na vlast.