Pupovac: Grabar-Kitarović neosjetljiva prema srpskim žrtvama

Vijesti 07. tra 201507:52 > 07:54
Tanjug/Tanja Valić

Angažiranje Ante Gotovine i Mladena Markača u Vijeću za nacionalnu sigurnost pokazuje neosjetljivost Hrvatske i nove predsjednice prema srpskim žrtvama, smatra predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Pupovac je za Blic, povodom najave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, da će Gotovina i Markač ući u Vijeće za sigurnost, ocijenio da ovaj potez pokazuje u kojoj mjeri je tema ratnih zločina i dalje prisutna kao političko opterećenje u odnosima Srbije i Hrvatske.

On je rekao i da ova odluka pokazuje u kojoj mjeri tema ratnih zločina “zagađuje međudržavne i međupolitičke odnose” dviju zemalja.

“Ono što je u slučaju međusobnih optužbi za genocid utvrdio Međunarodni sud pravde, a to je da su i Srbija i Hrvatska krive, očigledno nije u svijesti predstavnika vlasti. Ako žele izbjeći novo zagađenje odnosa i nove ratne poruke, obje zemlje će morati posvetiti više pažnje žrtvama, ali ne samo žrtvama sa svoje strane, kao što je Hrvatska nedavno uradila zbog Šešelja, već i srpskim žrtvama”, naglasio je Pupovac.

Kako navodi, imenovanju dvojice generala za savjetnike bi se posvetilo mnogo manje pažnje da su zločini za vrijeme i nakon ‘Oluje’ procesuirani i da su iz Zagreba poslane poruke odgovornosti.