Flego: Ministarstvo zdravstva ugrožava projekt spašavanja života u Istri

Vijesti 03. lip 201915:52 > 15:55
Ilustracija

Istarski župan Valter Flego u ponedjeljak je prozvao Ministarstvo zdravstva i ministra Milana Kujundžića da ugrožavaju projekt spašavanja života na prekograničnom području u sjeverozapadnom dijelu Istre, ističući da je taj projekt već odobren od EU te Slovenije kao zemlje partnerice u projektu.

IDS-ovac Flego je na konferenciji za novinare u Puli istaknuo kako je “Emergency Euroregion SLO-HR413” europski projekt namijenjen građanima na sjeverozapadu Istre, a omogućuje liječenje u slovenskoj bolnici u Izoli životno ugroženim pacijentima pogođenima moždanim ili srčanim udarom, te žrtvama prometnih nesreća za čiji je život presudna adekvatna liječnička intervencija unutar tzv. zlatnog sata.

“Međutim, krajem prošlog tjedna Ministarstvo zdravstva na čelu s ministrom Kujundžićem i HZZO ozbiljno su ugrozili projekt pod nevjerojatnim obrazloženjem da bi financijska podrška ovom projektu diskriminirala pacijente u ostalim pograničnim hrvatskim područjima, poput Metkovića ili Ploča”, rekao je.

Dodao je da je po primitku ove informacije županija odmah reagirala putem Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, uputivši pismo kojim traži očitovanje ministra.

Naglasio je kako je riječ o transgraničnom projektu između Hrvatske i Slovenije kao članica Europske unije koja je i sufinancirala taj projekt, pa stoga nevjerojatnim smatra prigovor Ministarstva zdravstva da projekt diskriminira druga područja.

Napominje da su Ministarstvo i HZZO podržali, pa čak i hvalili projekt u prvoj godini realizacije, da bi ga poslije doveli u pitanje.

“Vjerujem da je ministar bio krivo savjetovan i da će na kraju postupiti kao stručnjak, a prije svega kao liječnik pod Hipokratovom zakletvom te kao čovjek. U tim slučajevima priznati pogrešku neizmjerno je bolja opcija nego se zainatiti”, zaključio je Flego.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram