Ostaje li Amsterdamska bez jedne stranke? "Ništa nije uklesano u kamenu"

Vijesti 04. lip 201908:30 > 08:47
N1

Gošća Novog dana bila je zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš. Komentirala je nova kreditna zaduženja Grada Zagreba, kao i situaciju u Amsterdamskoj koaliciji.

Na temu gradskih kreditinih zaduživanja, Mrak Taritaš je rekla kako je zastupnica u Gradskoj skupštini već dvije godine te da često ima osjećaj kao da se nalazi u filmu Beskonačni dan. “Tako gradonačelnik mrtav hladan zadužuje građane grada i mrtav hladan daje obećanja koja neće ispuniti poput čuvenog metroa ili tunela kroz Medvednici. Ali uvijek tu imaju koalicijskog partnera koji će ih podupirati. HDZ i Bandić su se voljeli godinama tajno, ali sad se vole javno”, kazala je. 

“Sve to vam je u okvirima zakona. No treba izanalizirati što sve treba. Zagreb je vrlo specifičan, ima jedan moćni proračun. Odnos između HDZ-a i Bandića je sustav spojenih posuda. Bandić sigurnost daje Plenkoviću, a Plenković daje sigurnost Bandiću.Gospodin Bandić građanima Grada Zagreba krade grad. Grad ima neku povijest, strukturu i budućnost. On ulazi u ludost. Ima stav “mogu što hoću”, što nije dobro”, ističe Mrak Taritaš. 

VEZANA VIJEST

Ističe kako je uvijek bolje imati dobar odnos s vladajućima i ističe apsurd s rekonstrukcijom rotora Remetinec. “Uđete u projekt rotora, svojih vlasititih novaca imate 5-10 %, provedete natječaj koji niste smjeli provesti i dođete do premijera te kažete da nemate novaca. To je način koji nije dobar. Ali kad imate 13 ruku u Saboru, onda premijer nema izbora”, rekla je.

“Grad Zagreb se tu ponaša kao država u državi. Drugi gradovi zaista apliciraju za projekte EU. Grad Zagreb sve namjerava, ali ništa ne poduzima. Grad Zagreb ne aplicira, već dolazi premijeru i traži novac. To nije dobro”, mišljenja je Mrak Taritaš. 

Uspjeh Amsterdamske koalicije na europskim izborima

Predsjednica Glasa zadovoljna je izbornim rezultatom na proteklim izborima za Europski parlament. “Na kraju, kad pobjedite u jednoj utakmici, jeste li dali gol u prvoj ili zadnjoj minuti, svejedno je. Mi smo zaista zadovoljni rezultatom, kad smo se sastajali mi smo očekivali jedan mandat i to smo dobili.Naravno da smo željeli više”, kaže Mrak Taritaš i dodaje: “Amstedamska koalicija čini 7 stranaka i svaka stranka ima svoju osobnost. Mi smo organizirali koaliciju da imamo zajedničkog kandidata na Europskim izborima i da podržimo nekoga u predsjedničkoj utrci.”

Upitana o medijskim napisima da bi se sedmorka Amsterdamske koalicije mogla pretvoriti u šestorku, kazala je kako ništa nije uklesano u kamenu u toj koaliciji. “Ne znači da netko od stranaka iz Amsterdamske  neće podržati nekog drugog kandidata i ne znači da neka stranka neće podržati nekoga drugog na parlamentarnim izborima. Vrlo smo otvoreni za druge vidove suradnje i druge modalitete”, pojašnjava Mrak Taritaš. 

“Razmatrat ćemo sve opcije. Vidjeti bi li bila bolja neka druga varijanta. Morate postaviti realan cilj, a ako niste realni onda ostanete nezadovoljni”, zaključuje Mrak Taritaš. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagram.