Miljenić: S HDZ-om je sve moguće, i s patuljcima koji ga podržavaju

Vijesti 10. lip 201917:03 > 17:27
N1

Političko pravosudna zbivanja i pritisci prema Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, odnosno zahtjev premijera Andreja Plenkovića za izuzećem predsjednice povjerenstva Nataše Novaković, kao i to krije li se iza zahtjeva za izuzećem Nataša Novaković želja za destabilizacijom u današnjem je Newsroomu komentirao Orsat Miljenić (SDP).

“Čini se da sve što se poduzima ide u smjeru destabilizacije povjerenstva. Zahtjev za izuzećem je po meni u najmanju ruku smiješan. Reći da je taj netko koga ste vi dan prije izabrali radio u HUP-u, a HUP je financirao Agrokor… Ne znam zašto se premijer dao uvući u to uopće, jer će sada na njega ići teret blokade povjerenstva, a ispod svega toga će se izvući Tolušić i kompanije koje su u puno većem problemu nego što bi on trebao biti”, rekao je Orsat Miljenić.

Zakonom nije odlučeno kako se odlučuje o izuzeću člana povjerenstva, osobito predsjednice povjerenstva, kaže Miljenić.

“Trebalo bi pitati stručnjake kako bi se to moglo izvesti. Možda bi moglo samo povjerenstvo odlučivati o tome, ili bi mogli na saborskom Odboru za ustav razgovarati o tome tko je nadležan u ovom slučaju, ali HDZ nastoji to izbjeći na svaki mogući način. Ako već ne piše u zakonu tko je nadležan, hajdemo mi donijeti rješenje o tome tko je nadležan za odlučivanje. Taj će onda odlučiti treba li Novaković izuzeti ili ne. Ako mi ne nađemo rješenje, onda povjerenstvo više ne može postupati. Ono će biti paralizirano i ubuduće, jer svatko protiv koga se bude vodio postupak će podnijeti zahtjev za izuzećem, neće imati tko odlučiti o njemu, jer HDZ odbija, i povjerenstvo ne može raditi”, objašnjava Miljenić.

On kaže i da bi HDZ sada mogao početi razgovarati o donošenju zakona, pa će promijeniti zakon i onda će promijeniti i cijelo povjerenstvo, kao što su napravili s pravobraniteljicom za djecu.

“Možda je i to scenarij koji nam se nudi. Ali što god oni radili, šalju potpuno krivu poruku. Nadam se da ne misle da bilo kome u ovoj zemlji nije jasno da ovdje postoji sukob interesa, a ovdje čak niti ne govorim o Plenkoviću nego o Tolušićima i kompanijama”, kaže Miljenić.

Na pitanje o tome čeka li Plenković čeka razrješenje situacije s Karamarkovom tužbom, o tome da su optužbe prema njemu neutemeljene, jer se radi o etičkom pitanju političara za koje ne postoji taksativno navedena kazna, Miljenić kaže da mu se to čini besmisleno.

“Logika povjerenstva jest da ne mora uvijek biti sankcija. Nije nužno potrebno imati definirane sankcije da bi se mogao zauzeti stav o nekom događaju, važno je da povjerenstvo koje je povjerenstvo Hrvatskog sabora, koje je neovisno, može donijeti odluku da je bilo sukoba interesa i bez sankcija. Ne vidim u čemu je tu problem. Svako bi drugo tumačenje bilo izvrgavanje”, kaže on.

“Ustavni sud je u predmetu Bandić, kada se protiv njega pokrenuo kazneni postupak zbog utjecaja na svjedoke rekao je da to nije razlog za oduzimanje jamstva. Nakon takve odluke u Hrvatskoj je sve moguće“, kaže Miljenić.

Dalje objašnjava da inače kada se traži izuzeće u zadnji tren, i to za činjenicu koja je bila poznata od prije, to se odbije u roku od dva, tri dana. Ovdje je problem što o tome nema tko odlučiti.

Za buduće prilike, Miljenić kaže da ako bi se sada zauzeo stav da je ovo saborski odbor u idućim prilikama bi sve bilo riješeno.

“No, s obzirom na već viđeno, da se dotjerivanje zakona koristilo da se ljudima uzmu mandati i izaberu neki novi, to je nešto što u ovom trenutku ne bi bilo dopustivo. Mi smo sada blokirani i nešto se brzo treba odlučiti. Ne bi bilo čudno da se pojavi i Kuščević sa svojim nacrtom zakona. S HDZ-om je sve moguće i s patuljcima koji ga podržavaju”, smatra Miljenić.

Za sastav povjerenstva smatra da je bitno bolji od dosadašnjih.

“Drugi mogu imati drugačiji stav, ali mislim da se odluke donose promišljeno i da je ovo bolji sastav. Mislim da ćemo mi ipak pronaći prihvatljivo rješenje. Sve što se događa pokazuje da građani pamte i ne opraštaju HDZ-u. U HDZ-u postaju svjesni da će im se bilo kakvo gušenje nekog neovisnog povjerenstva i blokada njegovog rada obiti o glavu. Mi smo prešli tu točku kada vi možete raditi što hoćete, građani počinju reagirati na to i govoriti ne. Nadam se da HDZ ipak neće ići tako daleko”, zaključio je Miljenić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram