Novi spor sa susjedima: Slovenija tuži Hrvatsku zbog Ljubljanske banke

Vijesti 12. lip 201918:33 > 18:42
N1

Hrvatska i Slovenija nemaju puno otvorenih pitanja, ali koja imaju čine se nerazrješivima. Jedno od njih je i Ljubljanska banka. Kada u tužbi nije uspjela sama Ljubljanska banka, sada pravdu na sudu traži država Slovenija izravnom tužbom prema Hrvatskoj. Slovenci optimistični, a Hrvatska očekuje da će se i ovaj put sud proglasiti nenadležnim.

Hoće li Slovenci ovaj put imati više sreće? Prvi put, 2015., tužbu je podigla sama Ljubljanska banka, a Sud za ljudska prava se proglasio nenadležnim. Ovaj put idu korak dalje, tužbu podiže slovenska država protiv hrvatske države, što ovaj sud, koji se inače bavi kršenjima prava pojedinaca i grupa ljudi izuzetno rijetko prihvaća.

“Danas država tuži državu. Čitajući statistiku, u povijesti suda tek je 20-ak takvih slučajeva zabilježeno i ne prejudicirajući i ne ulazeći u meritum samog problema, ja bih prvo sačekao odluku suda da li će se uopće time baviti ili neće”, kaže ministar gospodarstva Darko Horvat.

Nakon preliminarne usmene rasprave u Strasbourgu, članovi slovenskog tima tvrde – iz sudnice izlaze zadovoljni.

“Postupak je pokazao da Slovenija ima jako snažan prijedlog te da će sud presuditi na temelju argumenata. Moj dojame je da su naši argumenti bili jako uvjerljivi”, rekao je slovenski ministar financija Metod Dragonja.

“Sama pitanja sudaca bila su jako relevantna, na neki način smo ih očekivali, zato jer su se ticala same biti onoga o čemu se u ovoj fazi postupka radi”, dodaje Ana Polak Petrič, visoka predstavnica slovenske vlade za pitanje sukcesije.

U tužbi navode da su hrvatske vlasti svojim sustavnim intervencijma u sudske procese Ljubljanskoj banci onemogućile naplatu starih potraživanja te da je Hrvatska na taj način kršila odredbe Konvencije o ljudskim pravima koje jamče pravo na korištenje imovine te pravo na pošteno suđenje. U Zagrebu se, čini se, još ne pripremaju ozbiljno na mogućnost da se sud proglas nadležnim.

“Do takve odluke proteći će još puno vremena, današnja odluka ići će u smjeru da li sud i dalje smatra da je nerelevantan za donošenje takve odluke ili će se upustiti u analizu merituma, a siguran sam da ako se u to upusti da će proteći nekoliko godina do konačne odluke”, kaže ministar Horvat.

“Kada usporedimo s praksom u drugim međudržavnim postupcima, očekuje se da će odluka biti već ove godine, a kakvu odluku očekujemo, teško je reći”, kazuje pak Ana Polak Petrič.

Kakvu god odluku sud donese, Hrvatska će je poštovati, kaže hrvatski ministar gospodarstva, a u jedno je siguran, tvrdi – kakva god bila, destabilizacije hrvatskog gospodarstva biti neće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram