Boris Rašeta: Jovo Stanisavljević Čaruga je razbojnički Tito

Vijesti 13. lip 201920:33 > 20:56
N1

Novinar i publicist Boris Rašeta bio je gost Pressinga. Otkrio je kako se odlučio napisati knjigu o prvom hrvatskom, ali i jugoslavenskom razbojniku, a dotaknuo se i aktualnih političkih tema.

Jovo Stanisavljević Čaruga je razbojnički Tito. Kao pljačkaš, ubojica i kriminalac postavio je najviši standard, započeo je priču o Čarugi Boris Rašeta.

Kaže kako je Čaruga bio izdanak jedne od bogatijih slavonskih obitelji koja je u to doba imala 1000 svinja. Majka mu umire kada je imao 10 godina, otac mu se ponovno ženi vrlo brzo, i s 18 ga šalju na ratište, ali je zaključio da ne želi u tome sudjelovati i dezertira.

“Upao je u bandu kolo gorskih tića i uskoro preuzima bandu i tada počinje četverogodišnji teror koji Slavonija ne pamti”, opisuje Rašeta.

Na kraju ga je ipak dostigla ruka pravde. “Sudski proces iz 1924., koji je bio uzoran pravni postupak u odnosu na današnje, to je bio reality show, žene su padale u nesvijest. Kada je bilo vješanje cijeli Osijek je došao to jutro u dvorište suda jer je to bio apsolutno najveći proces koji se događao u Jugoslaviji”, kaže Rašeta.

N1

“Novine su dizale naklade na njemu, o Čarugi izlaze stripovi, Rajko Grlić snimio je film. Čaruga je bio jedna vrsta pop zvijezde, on je bio prvi celebrity u Jugoslaviji”, pojasnio je Rašeta koji se počeo baviti s Čarugom kada je preminuo Ivo Gregurević koji ga je utjelovio u filmu.

Komentirao je i političke aktualnosti pa tako za predsjedničku kampanju kaže kako ima dojam da se svi boje izravno reći hoće li ići u kandidaturu ili ne.

Zanimljiva mu je i činjenica da je u Karamarkovoj vladi, za razliku od Plenkovićeve, manje ministara imalo problema s imovinom. Vjeruje da je Andrej Plenković u nezavidnoj situaciji, ali moguće je da će taj status quo ostati do rujna sljedeće godine, tj. do redovitih parlamentarnih izbora. 

Za raspad Živog zida kaže kako samo od mandata u Europskom parlamentu može njih deset živjeti, a vjeruje da će se “ostatak sekte okupiti oko Ivana Pernara

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram