Andrea Zlatar Violić vraća se svojoj staroj ljubavi

Vijesti 08. tra 201510:41 > 10:47
CROPIX/Niksa Duper

Nakon ostavke na mjesto ministrice kulture, Andrea Zlatar Violić vraća se na radno mjesto profesorice na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je radila od sredine osamdesetih, a tu nam je informaciju potvrdio dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić.

Otkako je dala ostavku na mjesto ministrice kulture, Andrea Zlatar Violić nije istupala u medijima, a posve je očekivano da će se vratiti na svoje staro radno mjesto profesorice na Filozofskom fakultetu. U razgovoru za tportal dekan Filozofskog Vlatko Previšić rekao je kako je od Andreje Zlatar Violić dobio pismo s molbom za povratak na radno mjesto na kojem je bila prije odlaska u Ministarstvo kulture.

Zlatar Violić zatražila je da se vrati na Filozofski u roku od 15 dana od prestanka obnašanja dužnosti ministrice. Budući da je ostavku podnijela 25. ožujka, njezin povratak očekuje se vrlo brzo i znači da neće koristiti mogućnost da prima ministarsku plaću još šest mjeseci, a potom još pola godine polovicu tog iznosa.

Kolege čekali da se vrati na fakultet

‘Kolegijalno sam joj i funkcionalno odgovorio kako očekujem da se vrati na fakultet. Poznajemo se od ranije i cijenim je te sam sretan što se vraća’, rekao je dekan Previšić dodajući kako je to velik dobitak za fakultet.

Na mjesto ministrice kulture Andrea Zlatar Violić otišla je s Filozofskog gdje je predavala na Odsjeku za komparativnu književnost i bila omiljena među kolegama i studentima. Reputacija cijenjene profesorice književnosti bila je glavna referenca kulturnjacima koji su odobravali njezin izbor na ministarsku poziciju, no ujedno je poslužila kao kontrapunkt u kasnijim analizama rada njezinog ministarstva. Čak i u trenutku kada je odstupala s ministarske dužnosti, etiketu odlične znanstvenice i profesorice nitko joj nije osporavao, dapače, mnogi kao da su jedva dočekali priliku da se vrati na fakultet.

O nastavku političke karijere bivše ministrice kulture koja je na tu funkciju delegirana iz kvote HNS-a odlučit će ona sama. Članica je HNS-a od 2005., a stranci je bez sumnje pred prošle izbore pridonijela svojim znanstvenim i profesorskim backgroundom te dobrom reputacijom u kulturnim krugovima. ‘Zaslužila je naše apsolutno poštovanje i tek naknadno ćemo vidjeti rezultate njenog ministarskog rada, a svakako je riječ o prvoj osobi u hrvatskoj politici koja je dala ostavku iz moralnih razloga i pokazala svoju veličinu’, rekao je HNS-ovac Igor Kolman.