Mijić: Duh netrpeljivosti i nasilja davno je pušten iz boce, teško ga je vratiti

Vijesti 15. lip 201910:20 > 10:27
N1

Kolumnist Novog lista Branko Mijić rekao je u Novom danu kako smatra da ćemo svjedočiti uzbudljivom političkom ljetu, a i političarima je zaželio da se "dobro oznoje".

“Prekasno počnemo razmišljat. Razmišljamo kada dođe do posljedica, a ne o uzrocima. Duh netrpeljivosti i nasilja je davno pušten iz boce i teško ga je vratiti. Ako gledamo da se to događa u turističkoj sezoni, to su stvari koje treba davno prevenirati, ali i oštrim reakcijama. Naši političari to minoriziraju i žele prikazati kao navijački sukob… Sjetimo se tragičnog događaja u Kastvu. Prekasno reagiramo, i pravosuđe i policija”, kaže Mijić o slučajevima nasilja koje je zadnjih dana potreslo Hrvatsku.

“Na dan kad se Zoran Mamić vratio u Dinamo kao sportski direktor, Dinamo je poslao priopćenje premijeru i predsjednici u kojemu traže da stanu iza kluba jer mafija prijeti preuzimanjem kluba. Znamo da Dinamom još upravlja Zdravko Mamić. Premijerova reakcija je bila promptna, rekao je da je pismo poslano nadležnim organima. Odmah se očitovao Zdravku Mamiću, a HND-u se od ožujka nije odgovorio”, kaže Mijić.

Zašto premijer ne odgovora na slučajeve nacionalnog nasilja.

“Nije popularno biti demokrat do kraj. Nikad on tu svoju briselsku školu nije doveo do kraja. Kad si najjači trebao si provoditi politiku, a ne godinu poslije…”, kaže Mijić koji dodaje i da je premijerova nedosljednost u političkom djelovanju prepoznata kao slabost.

Što se tiče predsjedničkih izbora, Mijić smatra kako je Kolinda Grabar-Kitarović zabrinuta. 

“Njena kandidatura nije upitna, očigledna je njena ambicija da osvoji još jedan mandat. Nadam se da ćemo u ponedjeljak konačno dobiti odgovor iz SDP-a tko je njihov kandidat. Bernardić je propustio sjajnu priliku, trebao je ova tri tjedna od izbora biti glavna zvijezda, ali nije imao odgovor na glavno pitanje: Tko će biti predsjednički kandidat?” kaže Mijić.

“Bernardić s Milanovićem ima win-win situaciju prema van, ali puno njegovi prvih suradnika ne bi htjelo vidjeti Milanovića kao kandidata kao što ga ne bi htjeli vidjeti ni na Iblerovom trgu nikad više. Ne vjerujem da Milanović može promijeniti svoj stil i on će nastaviti djelovati kao individua”, govori Mijić koji smatra da “Milanović ima jednu veliku falinku, a to je da je izgubio izbore za premijera”. 

Obersnel će podržavati Milanovića, a Komadina je uvjerljivo uz Davorka Vidovića koji bi učinio sve da Milanović ne bude kandidat SDP-a, kaže Mijić.

“Naši političari, nažalost, uvijek pokazuju da im prvo igra ono osobno, ljudsko pa tek onda javni interes”, zaključuje. 

Uskoro pogledajte snimku cijelog razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram