Anka Mrak-Taritaš: "Škoro može pomutiti planove Grabar-Kitarović"

Vijesti 17. lip 201911:43 > 12:06
N1

Anka Mrak Taritaš gostovala je u N1 emisiji Studio uživo gdje je, među ostalim, komentirala predsjedničke izbore.

Na pitanje kako komentira 30 godina HDZ-a i kako ocjenjuje promjenu njihove ideologije od vremena Franje Tuđmana, Anka Mrak-Taritaš je izjavila: “HDZ će se nahvaliti. Umanjiti ono što ne valja. Meni izgleda da su stvari išle unazad. Kad je bio Franjo Tuđman, pa i Ivo Sanader, nisu se mogle dogoditi stvari poput pozdrava Za dom spremni, Bleiburg. “

O Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Mrak-Taritaš osvrnula se oko zahtjeva Andreja Plenkovića za izuzećem Nataše Novaković iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

VEZANE VIJESTI

 “Prošle jeseni ministar uprave Lovro Kuščević najavio je novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Tada je bila rasprava, čak je i Novaković rekla koji su prijepori koji ne bi trebali biti u tom zakonu. To Povjerenstvo stvarno živcira HDZ. Pronašli su novi lijek: Novaković je u sukobu interesa. Čim će biti bilo što s nekim poduzetnikom, ona će biti u sukobu interesa jer je radila u HUP-u. Kad ne želite pravo Povjerenstvo, onda se ovo radi. Tko onda odlučuje kada je ona izuzeta iz Povjerenstva? Sada se pokušava napraviti cijela mistika. To se moglo jednostavno riješiti: Uđite u hitnu proceduru, napravite izmjenu zakona i kažite koje to tijelo odlučuje. Vladajući žele napraviti sapunicu od ovoga.” 

“Kad ste u javnosti, vlastitim primjerom morate poštivati institucije. Ja sam zakasnila 15 dana i za to sam snosila posljedice. Nisam trebala zakasniti. Ja sam nekoliko puta mijenjala svoju karticu. Moja imovinska kartica je svima dostupna. U mom slučaju je bio problem što nisam prijavila sve što sam trebala. Kad je mene Povjerenstvo tražilo, dostavila sam u roku 15 dana. Najmanji je problem ako pogriješite. Ako radite što radi Plenković, onda postoji sumnja.”

Zoran Milanović kao predsjednički kandidat

“Amsterdamska koalicija okupila se sa zajedničkom idejom za izbore za Europski parlament.  Mi smo si postavili cilj jedan mandat i to smo ostvarili. Pokazali smo da se stranke mogu okupiti i mogu surađivati. Hrvatska stranka umirovljenika rekla je da će biti s nama za predsjedničke izbore i da će nakon toga ići svojim putem. Kad je riječ o predsjedničkim izborama, mi smo donijeli odluku – ili ćemo imati svojeg kandidata ili ćemo podržati kandidata s liberalno-lijevog centra, ako zatraži našu podršku.

“Ako Zoran Milanović bude kandididat, za očekivati je da će tražiti podršku stranaka s liberalno-lijevog centra. On se treba javiti i stranke će odlučiti. Ja sam rekla ako će tražiti podršku HNS-a, da neće imati podršku GLAS-a. HNS je stranka koja je prevarila birače.. Mi želimo biti mjesto okupljanja i mi isto tako nikad nećemo ići s Milanom Bandićem i njegovim žetončićima”. 

Predsjednica GLASA-a navela je kako je razgovarala sa Zoranom Milanovićem oko teme predsjedničkih izbora. 

“To su sve bili neformalni razgovori. On očito čeka podršku SDP-a. Ja očekujem da to danas bude riješeno. Moramo vidjeti što će biti. Imamo za sada dva kandidata za predsjedničke izbore: Katarinu Peović iz Radničke fronte i Mislava Kolakušića. Miroslav Škoro je ostavio otvorena vrata, a predsjednica čeka lijepi dan. Mislim da će ovi izbori biti jako zanimljivi. Svatko će imati za nekoga glasati”. 

“Škoro može pomutiti planove Grabar-Kitarović. Desna opcija, rekla bih desnija, je jako pomogla Grabar-Kitarović, a ona se njima zamjerila. Njihov kandidat je Miroslav Škoro”, izjavila je Mrak Taritaš. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.