Košiček: Imamo 12 prijava zbog pritisaka na učitelje zbog odabira udžbenika

Vijesti 21. lip 201908:17 > 08:19
N1

U Novom danu gostovao je savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košiček.

Ministrica je kritizirala povećanje kvota na Ekonomskom fakultetu. S fakulteta su odgovorili da to nije povećanje kvota, već da su prebacili upisna mjesta sa studija koje su ukinuli?

“Zapravo još čekamo obrazloženje. Preko medija je teško uspoređivati računice. Smatramo da je došlo do povećanja kvota.”

Prema novom pravilniku nastavnici i učitelji sami biraju udžbenike. Kazali su da je bilo puno pritisaka od strane izdavača – kako je Ministarstvo reagiralo?

“Početkom lipnja objavljen je katalog s novim udžbenicima za nove kurikulume. Novi zakon je regulirao tako da aplikacija omogućuje svakom učitelju da anonimno da glas, a bira se jedan udžbenik po školi. Glasovanje završava danas u 17 sati. Postoje pritisci na terenu na učitelje. Različite su situacija – u nekim prijavama su se bunili da ravnatelji vrše pritisak. Na sve prijave prosvjetna inspekcija je reagrala. Inspekcija je reagirala 12 puta. Za sada nema nalaza.” 

Je li eksperiment uspio, kraj je školske godine?

“Eksperimentalni program pratimo od rujna. Prikupljaju se informacije, a rezultati evaluacije su se objavljivali na stranici Škola za život”, kaže pomoćnik Blaženke Divjak Marko Košiček.

Objašnjava da je, osim kontinuirane evaluacije, drugi vid nadzora povjerenstvo, a treći vid izvještaj neovisnih stranih stručnjaka iz Novog Zelanda i Ujedinjenog Kraljevstva koji su pomagali u evaluaciji. 

“Treba naglasiti da program nije definiran na način da ocjenjuje pojedini kurikulum. Htjeli smo postaviti pitanje gdje su nam slabe, a gdje jake točke”, kaže i dodaje da su ravnatelji i roditelji zadovoljni eksprimentalnim programom.

Što se tiče evaluacije stručnjaka, Košiček kaže:

“Svi su istaknuli da je važna kontinuirana edukacija učitelja, ali to je dvosjekli mač jer previše edukacije dovodi di zasićenja”, smatra i zaključuje da su neovisni stručnjaci istaknuli važnost balansa između virtualnih edukacija i edukacija uživo.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram