"Miroslav Škoro želi biti nova verzija Franje Tuđmana"

Vijesti 23. lip 201909:38 > 09:39
N1

Predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića i Miroslave Škore u N1 emisiji Točka na tjedan komentirali su novinar Tihomir Ponoš iz Novog lista i novinar Ivica Ružičić iz Hrvatskog radija .

Miroslav Škoro traži dosta velike ovlasti. On traži da bude nadređen Vladi. Škoro želi povratak na čvrstu ruku. To bi značilo povratak na potkopavanje demokratskih institucija, sve je to zamotano u populistički celofan. On želi biti nova verzija Franje Tuđmana, ali bez stranačke potpore”, komentirao je Tihomir Ponoš. 

VEZANE VIJESTI

 Ponoš podsjeća kako ovlasti koje navodi Škoro podsjećaju na ovlasti na francusku Petu republiku, no kako je ovo Hrvatska i kako je politička kultura kao i način funkcioniranja institucija drugačija. 

“Svakako će pronaći podršku u biračkom tijelu koje želi čvrstu ruku i povratak ’90-ih. Škoro je udario po HDZ-u i Kolindi Grabar-Kitarović, te je jasno dao do znanja u kojem smjeru će ići. On želi da nakon Tuđmana bude Škoro, kao da se ostali predsjednici između njih dvojice nisu dogodili”, smatra Ivica Ružičić. 

Ružičić vjeruje kako će u velikim problemima biti HDZ, te Grabar-Kitarović ukoliko se kandidira

“Ja smatram Škorin program neozbiljnim. Mislim da je s jačanjem ustavnih ovlasti Škoro udario na Mislava Kolakušića koji je nestao nakon europskih izbora. Naime, Kolakušić želi biti predsjednik, ministar….Škoro je bio saborski zastupnik, on je bio politička elita i bio je potpuno nezamjetan. Zašto se nije tada borio za Slavoniju, za bilo što?”, upitao je Ponoš koji smatra kako u kampanji nije bilo krajnje desnog populizma i kako mu se čini da će to izbjegavati. 

N1

 “Škoro ide u kampanju s idejom ustavnih promjena. Tu ideju imao je Ivo Josipović kada je išao na drugi mandat. Škoro će imati svoju publiku. Njegovo ponašanje govori o pristojnom, dobro odgojenom čovjeku koji nije konfliktan. Mislim da će se on distancirati od svjetonazorskih tema”, izjavio je Ponoš.

Ivica Ružičić vjeruje da s obzirom na iskustva iz 90-ih i kakva je tada bila demokratičnost, da bi bilo teško da bi bilo koja politička elita pristala na korak unatrag. On smatra kako bi u slučaju da Škoro postane predsjednik koncentracija moći bila u njegovim rukama. 

“Način na koji se Škoro pojavio pokazuje da se nije slučajno našao. Njegova kandidatura nije slučajna i nije iznuđena”, smatra Ružičić. 

Tihomir Ponoš smatra da bi najčudniji ishod bio da se Grabar-Kitarović ne kandira jer će HDZ tada biti u velikim problemima. 

O kandidaturi Zorana Milanovića

Zoran Milanović koji će biti percipiran kao kandidat ljevice nema nikakvog ozbiljnog suparnika na toj spektru. Na desnom spektru će biti nekoliko kandidata i moglo bi se dogoditi da se pojedu i da jedan ode u drugi krug. SDP-u treba unutarnja modernizacija. Meni je najzanimljivije što će se okrenuti prema crveno-zelenoj politici. Zaokret prema zelenima je zaokret prema mlađem biračkom tijelu. Milanovićeva pobjeda bi bila dobra za stranku. Davor Bernardić je ojačao svoju poziciju s listom za europske izbore i osvojenim mandatima”, kazao je Ponoš. 

N1

Ivica Ružičić, pak, vjeruje kako će Milanović motivirati i one koji ga vole, ali i one koji ga mrze. 

O Grabar-Kitarović

Novinari Tihomir Ponoš i Ivica Ružičić osvrnuli su se i na najavu Kolinde Grabar-Kitarović kako će svoju odluku o kandidaturi drugo mandata objaviti nakon 05. kolovoza. 

“Nije uvjerljiva uopće. U Kninu je bio kao predsjednik i kandidat Ivo Josipović i nije bilo problema”, kazao je Ponoš koji smatra da ako prati datume iz moderne hrvatske povijesti da bi prema tome predsjednica trebala čekati studeni jer tada bi išla u Vukovar i kao kandidatkinja i kao predsjednica”. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.