Miroslav Šeparović: "Sviđa mi se prijedlog gospodina Škore o suspenzivnom vetu"

Vijesti 25. lip 201921:29 > 21:43
N1

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović govorio je o tome kako gleda na najave Miroslava Škore kao budućeg predsjedničkog kandidata o ustavnim promjenama, kao i tome radi li sud na predmetu o eventualnom izuzeću Nataše Novaković.

Što biste zaželjeli svojoj domovini povodm Dana državnosti?

Zaželio bih nešto iz svoje oblasti, više vladavine prava, jednakosti, socijalne pravde… Za građane bolji standard, da se ljudi što manje iseljavaju, da ostanu u Hrvatskoj i da budu sretni i zadovoljni.

Ima puno posla sada, trebat ćete odlučivati o sukobu interesa i o predsjednici Povjerenstva. Kad se to očekuje?

Nama je posao stalno. Nismo to dobili još. Kad dobijemo, riješit ćemo.

Hoćete to odmah rješavati?

Pa to su stvari koje se relativno žurno rješavaju.

Kad ćete rješavati slučaj Karamarko i onu njegovu tužbu. Kad bi to trebalo biti na redu?

To se nadam isto da ćemo čak i prije ljeta riješiti.

Kako gledate na ove moguće najave ustavnih promjena vezanih uz ovlasti predsjednika?

Možda nije primjereno da predsjednik Ustavnog suda komentira jednog kandidata za predsjednika, ali načelno mogu reći da je iz ovih nekoliko rečenica teško nešto određenije reći. Trebalo bi vidjeti cijeli program. Ono što me zanima – htio bih vidjeti kako gospodin Škoro misli da bi Ustavni sud odlučivao o odgovornosti predsjednika za kršenje Ustava, a s druge strane on bi predlagao ustavne suce. Ne znam kako bi to bilo. Trebalo bi vidjeti. Ono što mi se sviđa – to je taj suspenzivni veto da predsjednik ne potpisuje zakon koji smatra da je protuustavan, nego da ga daje na odlučivanje na Ustavni sud.

VEZANE VIJESTI

To vam se sviđa?

To mi se sviđa, da. Ali, onda bi trebalo promijeniti kriterije, a drugo trebalo bi onda onemogućiti da danas svatko, svaki građanin bez obzira na to ima li pravni interes ili ne može se javiti na Ustavni sud i osporavati bilo koji zakon. Trebalo bi to onda svesti na predsjednika Republike, Vladu, Sabor, saborske odbore, klubove, sudove i tako. A ne ovako kao što je danas, da svatko može osporavati zakon. Dakle, to je jedan model. Trebalo bi to sve, kažem, možda bolje komentirati kad budemo znali cijeli taj program.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.