"Zašto ne bismo omogućili zaposlenima iz javnog sektora prelazak u privatni?"

Vijesti 26. lip 201908:56 > 09:17
N1

Gost Novog dana bio je Domagoj Ivan Milošević, predsjednik saborskog odbora za europske poslove. Komentirao je izglede Marije Pejčinović Burić za mjesto glavne tajnice Vijeća Europe, spekulacije oko odlaska premijera ili predsjednice na funkciju u Bruxelles, ali i otvoreno priznao da 15 godina kasnimo s reformama.

“Vrlo su izgledne šanse da Marija Pejčinović Burić postane glavna tajnica Vijeća Europe, kolege koji su gore kažu mi da bi doslovno moglo visiti o koncu tko se pojavi na glasanju”, rekao je u Novom danu Domagoj Ivan Milošević, predsjednik saborskog odbora za europske poslove.

Smatra da su njezine komparativne prednosti podrška Europske pučke stranke, to što dolazi iz istočne Europe i što je žena.

Za priču o podjeli povjereničkih funkcija u Europskoj komisiji kaže da smo još dosta daleko jer se prvo mora dogovoriti tko će biti predsjednik Europske komisije, a ti su pregovri kompleksni jer pučani i socijalisti nemaju zajedno većinu u Europskom parlamentu.

VEZANE VIJESTI

“Sigurno je da će ti pregovori potrajati. Tek nakon što se odabere čelnika Europske komisije onda idu prijedlozi za članove Komisije. Kada dođemo u drugu fazu izbora Vlada će poslati prijedlog za člana Komisije. Hrvatska je jedna od osam država članica u kojima je i parlament uključen u odabir kandidata za funkcije u Europskoj komisiji”, istaknuo je.

Teško mu je komentirati što bi bilo da primjerice Andrej Plenković postane predsjednik Europske komisije. Kaže da imamo zaista puno domaćih zadaća koje moramo ispuniti, kasnimo s reformama…

“Nisam protiv brodogradnje, ali prije osam mjeseci sam rekao da je jedino logično rješenje za brodogradilišta predstečaj ili stečaj s predustrojem, to je isto dio poslovnog ciklusa. Jako bih volio da Hrvatska sačuva brodogradilišta, ali nisam za to da Vlade favoriziraju jedan sektor”, komentirao je situaciju oko brodogradilišta.

#related-news_0

Za priču oko INA-e kaže kako ima već dvije i pol godine otkad je premijer najavio preuzimanje INA-e. “Tada sam rekao da mislim da to nije dobar put i da Hrvatska i Mađarska trebaju dogovoriti strateško partnerstvo koje se ne svodi samo na INA-u”

Ne vidi ovisnost Hrvatske o kineskom kapitalu, dok o ruskom kapitalu vidi u Agrokoru. “Bivša Izvanredna uprava uzela je velika kreditna sredstva pa je ta zaduženost opet visoka, ali to se da riješiti i koliko imam informacije u tijeku su pregovori za tzv. super senior kredit”, rekao je i dodao da se zalaže da mirovinski fondovi razmisle o ulaganju u Agrokor jer je riječ o tvrtci koja proizvodi hranu.

“Mislim da je danas svima jasno da ono što je prije bila nafta u budućnosti će biti voda i hrana.”

Govoreći općenito o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj smatra da više od 15 godina kasnimo s reformama i da trebamo upogoniti veliki potencijal koji imamo.

“Zalažem se za restrukturiranje javnog sektora i govorim o tome da se dijelu zaposlenih iz javnog sektora omogući prelazak u privatni sektor. Dolazim iz privatnog sektora i nije mi prihvatljivo da postoje dvije skupine ljudi. Mislim da povećanje javnog sektora nije dobar put.”

“Prije nego otvorimo primjerice vrata Ukrajincima, zašto se ne bi dala prilika ljudima u javnom sektoru da uzmu otpremnine i odu u privatni sektor”, zapitao se.

#related-news_0

“Mi proteklih godina napredujemo, ali svi oko nas napreduju brže. Svima je sve jasno što trebamo učiniti, nije to ništa bolno. Brine me 10 do 15 godina kašnjenja jer se ljudi umore od stalnih priča.”

Za rezultate europskih izbora kaže kao nisu zadovoljni. “Desni bok je bio previše otvoren, balansirana lista nije do kraja ostvarena, platili smo cijenu i nadam se da smo naučili lekciju.”

Vjeruje da će HDZ imati Kolindu Grabar-Kitarović kao svoju kandidatkinju na predstojećim predsjedničkim izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.