Novaković: Imamo određenu bojazan oko odluke Ustavnog suda u slučaju Karamarko

Vijesti 26. lip 201910:58 > 11:02
N1

Gošća N1 Studija uživo bila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković. Pojasnila je u kojoj su fazi postupci vezani za ministra uprave Lovre Kuščevića i probleme s kojima se ona i Povjerenstvo susreću u radu. Nije joj jasno zašto je premijer Plenković tražio njezino izuzeće.

“Samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prije 10 dana počelo je s postupkom redovne provjere imovinskih kartice Lovre Kuščevića i to je proces koji traje, posebno s obzirom na sređenost naših zemljišnih knjiga. Nakon toga se odlučuje hoće li se pokrenuti postupak.

Drugi dio priče je prijava na osnovu koje smo otvorili predmet i sada prikupljamo dokumentaciju. Sama prijava je vezana uz novinske članke i puno je šira od detalja iz imovinske kartice”, pojasnila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

VEZANE VIJESTI

Neka druga tijela bi se mogla baviti nekim ozbiljnijim eventualnim djelima“, odogovorila je na pitanje bavi li se Povjerenstvo i stečajem i prodajom imovine tvrtke ministra Kuščevića.

Iako moraju donijeti odluku o ministru koji je na čelu ministarstva koje donosi novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa kaže da će Povjerenstvo i taj predmet odraditi kao i sve druge predmete, profesionalno i na temelju činjenica. “Nemam neku emociju jer je riječ o ministru Kuščeviću”, rekla je.

Novaković ističe da im je u Povjerenstvu izuzetno bitna odluka Ustavnog suda u slučaju Tomislava Karamarka. “S jedne strane je očekujemo s nestrpljenjem, ali s druge imamo i određenu bojazan, ali ne bih komentirala dok ne vidimo odluku”, rekla je.

#related-news_0

Osvrnula se i da u predmetu oko puta premijera i ministara na summit EPP-a u Helsinkikaže da je predmet u crnoj rupi preko sedam mjeseci.

“Dobili smo očitovanja, ali nijedan prilog koji smo tražili nismo dobili. Zadnje što smo uputili je dopis svakom ministru izravno kako bi dobili dokumentaciju. Kada je predmet nastao svi su rekli da će nam poslati dokumentaciju, a sada sedam mjeseci kasnije nemamo ni jedan dokument”

Za priču o njezinom izuzimanju iz predmeta koje je tražio premijer Plenković kaže kako sukladno Zakonu o općem upravnom postupku o tome odlučuje nadzorno tijelo, a to je za nju Sabor ili Upravni sud. “Mi smo poslali i jednima i drugima i do sada službeno nitko nije odgovorio. Ako se svi proglase nenadležnima onda će Ustavni sud odlučivati tko je stvarno nadležan u ovom slučaju. Da sam mislila da se trebam izuzeti ja bih to napravila na početku. Ako Ustavni sud utvrdi da smo to mi onda ćemo mi to poslušati”

#related-news_0

“Ne mogu vidjeti da se traži moje izuzeće, a ministar financija Zdravko Marić pozna Ivicu Todorića”, rekla je i pojasnila da ona ne zna Todorića te da je radila u HUP-u koji ima tisuće članova i da njezina plaća nije ovisila o Agrokoru i Todoriću.

“Svakako osjećam politički pritisak, nije lako, stalno moram odgovarati na neke napade, postoji čitav niz negativnih komentara na rad Povjerenstva, ali s time živimo”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram