Mato Palić: "Dobro je što je Miroslav Škoro otvorio pitanje ustavnih promjena"

Vijesti 26. lip 201916:48 > 16:54
N1

Docent na katedri za Ustavne i političke znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić bio je gost Newsrooma. Prokomentirao je ustavne ovlasti predsjednika, kao i inicijativu Miroslava Škore za ustavnim promjenama.

Palić smatra kako predsjednika države ne treba birati u parlamentu, jer bi predsjednik u tom slučaju bio osoba koja je rezultat političke trgovine. 

Na pitanje treba li jačati ovlasti predsjednika  kao što je to predložio Miroslav Škoro, Palić je kazao kako ne bi htio komentirati pojedine komponente iz dva osnovna razloga. 

“Prvo, ne želim se aktivno uključivati u političku kampanju bilo kojeg kandidata. Ako kažem da je nešto dobro, to bi se moglo protumačiti kao da zauzimam strane. Drugi razlog, mi još nismo čuli nekakvo još dodatno obrazloženje zašto baš te promjene”, kazao je Palić.

VEZANE VIJESTI

Demantira medijske napise da je dio tima Miroslava Škore. “Nisam dio tima niti jednog od aktualnih kandidata za predsjednika RH, a kako stvari stoje, neću biti dio izbornih kampanja ni budućih kandidata”, rekao je. 

Dodao je kako bi neke stvari u našem sustavu trebalo poboljšati. “Ima toga dosta, neke stvari bi trebalo i jezično dotjerati, a neke i suštinski. Ono što je dobro jest što je Miroslav Škoro otvorio pitanje ustavnih promjena”, pojašnjava Palić. 

“Sve je stvar što mi od našeg političko sustava želimo – želimo li jačeg ili slabijeg predsjednika. Ja mislim da što se tiče načina izbora kod predsjednika – to ne treba mijenjati. Što se tiče ovlasti, tu prostora za promjene svakako ima”, zaključuje Palić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.