Napeto u Bruxellesu, Timmermans u igri za predsjednika EK, ali ima li potporu?

Vijesti 30. lip 201916:01 > 18:34
Europski parlament

Krajem dana u Bruxellesu su se pojavile informacije da bi socijalist Frans Timmmermans mogao postati novi predsjednik Europske komisije. Ova vijest nije očito dobro sjela europskim pučanima, relativnim pobjednicima europskih izbora.

Iako je bio predviđen za 18 sati, izvanredni summit Europskog vijeća pomaknut je na 19 sati jer još traje sastanak grupacije Europske pučke stranke.

Na ulasku na sastanak s Europskom pučkom strankom ranije danas predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk došao je s papirima i rekao: “Sve je ovdje samo je top secret.” Na pitanje hoćemo li imati odgovor večeras rekao je: “Nadam se.”

Očekivali smo i izjavu premijera Andreja Plenkovića uoči sastanka Europskih pučana, ali je ipak odmah ušao na sastanak rekavši da ima rokove i da će izjavu dati poslije.

Posljednje, neslužbene, informacije govore kako je Donald Tusk predložio da se mjesto predsjednika Europske komisije dodijeli europskome političkom bloku lijevog centra. To potvrđuju i diplomatski izvori koji tvrde da je nizozemski socijalist Frans Timmermans na putu da postane sljedeći predsjednik Europske komisije.

Ako se to potvrdi, izbor će značiti pobjedu centrista i liberala, koji su osporavali ono što su smatrali sve snažnijom njemačkom dominacijom u Bruxellesu te okončati petnaestogodišju kontrolu desnog centra u Europskoj komisiji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel prije summita Europskog vijeća rekla je da se treba izbjeći međuinstitucionalni sukob. 

Europski parlament

Prema Tuskovu prijedlogu predstavnicima europskoga desnog centra idu mjesta visokog predstavnika za vanjsku politiku EU-a i predsjednika Europskog parlamenta, dok bi centrističkom bloku, kojemu pripada i stranka francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona išlo mjesto predsjednika Europskog vijeća.

On je pak izjavio da bi čelnici trebali postići dogovor o novom predsjedniku Komisije, Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, a o predsjedniku Europske središnje banke trebalo bi se odlučiti kasnije te da dvije od četiri pozicije moraju dobiti žene.

Ovakav razvoj događaja značio bi da Nijemac Manfred Weber, zastupnik u Europskom parlamentu koji je vodio kampanju kao vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP), neće dobiti mjesto predsjednika Europske komisije mada je EPP dobio najviše mjesta na izborima u svibnju.

To se nije svidjelo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu koji je poslao pismo predsjedniku Europske pučke stranke Josephu Daulu.

U njemu iznosi kako bi sve izgledniji izbor socijalista Fransa Timmermansa na mjesto predsjednik Europske komisije bila velika, ako ne i povijesna greška. Za njega to znači da bi politička opcija koja je dobila na izborima predala mjesto za koje se borila.  

Tko je Frans Timmermans?

Ako bude potvrđen kao nasljednik Jean-Claudea Junckera, prioriteti 58-godišnjeg Timmermansa, kako je ranije rekao, bit će borba protiv klimatskih promjena, jamčenje minimalne plaće stanovnicima Europe te izgradnja odnosa s Afrikom, domom brojnih migranata koji su u Europu došli u nekoliko posljednjih godina.

U slučaju pozitivnog ishoda za Timmermansa, aktualnog potpredsjednika Komisije i bivšega nizozemskog ministra vanjskih poslova, on će biti potvrđen na novu funkciju na večeri 28 čelnika u Bruxellesu večeras.

Ne treba zaboraviti da je Timmermans vrlo nepopularan u istočnim članicama EU-a, osobito u Mađarskoj i Poljskoj, koje su bile ogorčene zbog istrage o vladavini prava što ju je poveo protiv njihovih vlada.

Glavni osnivači Unije, Francuska i Njemačka, već dugo su nezadovoljni kandidatima, ali i sa samim pravilima njihova izbora.

No rok do utorka za izbor šefa Europskog parlamenta ubrzao je proces koji se u suprotnome mogao povlačiti mjesecima, ocijenili su diplomati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.