U maratonskim pregovorima Europa traži čelnike za svoje institucije

Vijesti 30. lip 201920:47 > 22:19
Preben Aamann

U tijeku su pregovori šefova država i vlada u Europskom vijeću u Bruxellesu. Predstavnici 28 članica više od mjesec dana nakon izbora za Europski parlament ne postižu dogovor oko čelnih funkcija u Europskoj uniji.

Potreban je dogovor najmanje tri političke grupacije za popunjavanje mjesta predsjednika Europskog parlamenta, Komisije, Vijeća, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Europske središnje banke. 

Po prvi put u povijesti pučani i socijalisti zajedno nemaju čvrstu većinu u Europskom parlamentu. Zato dogovor oko kandidata moraju postići sa Zelenima, liberalima, ali i centristima Emmanuela Macrona.

Tijekom dana pojavila se informacija kako je sadašnji predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio da socijalist Frans Timmmermans zamijeni Jean Claude Junckera na mjestu šefa Europske komisije. No europski pučani (EPP) kao relativni pobjednici svibanjskih izbora to su jasno odbili. 

Uoči sastanka Europskog vijeća to je potvrdio i hrvatski premijer Andrej Plenković. Opširnije o odbijenici Timmermansu čitajte OVDJE.

Timmermansa ne podržava ni Višegradska skupina jer smatraju da on ne razumije istočnu Europu. O podjeli europskih čelnika oko Fransa Timmermansa više čitajte OVDJE.

Koliko je situacija neizvjesna možda najbolje govori podatak da je sastanak Europskog vijeća koji je bio zakazan za 18 sati kasnio tri i pol sata jer su se vodile bilateralne i multilateralne konzultacije.

Već je sada jasno kako su male šanse da će Europa dočekati jutro s novim čelnicima europskih institucija pa se u kuloarima spominje novi summit 15. srpnja.

Neovisno o rezultatima, Europski parlament u utorak ima konstituirajuću sjednicu, a u srijedu će izabrati novog predsjednika ili predsjednicu.

Na konferenciji za novinare predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani istaknuo je kako je Europskom vijeću rekao da je parlament neovisan u svom izboru. Ponovio je da se zalaže za sustav izbora spitzenkandidata za budućeg šefa Komisije i da to mjesto pripada onoj političkoj grupaciji koja je osvojila najviše glasova na izborima.

Dok čekaju rezultate maratonskih pregovora naša urednica vanjske politike Ivana Dragičević razgovarala je s kolegicama i kolegama novinarima o njihovim predviđanjima oko rezultata večerašnjeg sastanka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.