"Ne razlikujemo kvadrate i kockice, ni ne zaslužujemo bolje"

Vijesti 09. tra 201516:36 > 16:39
MUP

Najava ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kako će unatoč provedenom natječaju na budućim registarskim tablicama ostati hrvatski grb umjesto rješenja s dva kvadratića koje je osvojilo prvu nagradu, u dizajnerskim je krugovima dočekana s razočarenjem.

Kako Hina neslužbeno doznaje, neki od dizajneri su mišljenja kako je apsurdno da netko podijeli nagrade za dizajn pa poništi natječaj.

Dizajnerica Ira Payer poručila je na svom facebook profilu kako “ne razumije Vladu koja tako lako reterira pod pritiskom gomile čiji se patriotizam očituje u potrebi da im grb bude pokraj auspuha”. “No, ruku na srce, zemlja u kojoj nitko ne razlikuje kvadrate od kockica nije ni zaslužila bolje”, napisala je.

Teoretičar dizajna Feđa Vukić, nije želio komentirati ovaj događaj, jer, kako kaže, nije dovoljno informiran o svemu. “Ako je istina da je nagrađeno rješenje povučeno, to bi mogao biti popriličan problem”, rekao je.

“Tu se nema puno reći, ministar organizira natječaj, a onda ga poništi jer je Tomislav Karamarko tako rekao”, izjavio je jedan od uglednih dizajnera koji je želio ostati neimenovan.

Taj je dizajner dodao kako se, uostalom, radi o kvadratima na registarskim pločicama, a ne o kockama, kako ih nazivaju i Ostojić i Karamarko i velik dio javnosti.

“Po ovome vidimo da se vraćamo u devedesete. Kompleksi se lako mogu vidjeti i kroz to što samo Slovačka, Slovenija i Hrvatska imaju grb na zastavi od svih zemalja u cijeloj EU”, rekao je.

Jedan od autora prvonagrađenog riješenja dizajner Nikola Đurek kazao je kako njihov tim neće komentirati ovu sitaciju, jer nisu dobili službenu odluku o ovom pitanju.

Društvo hrvatskih dizajnera Hini je najavilo da će tijekom dana uputiti službeno priopćenje u kojem će dati svoj stav o slučaju registarskih tablica.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u četvrtak kako hrvatski grb ostaje na registarskim pločicama.

Registarske pločice tako neće imati crveni i plavi kvadratić kao što je bilo predviđeno prema rješenju nakon provedenog natječaja, a čemu se u srijedu usprotivio čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko. On je rekao da ga to rješenje previše podsjeća na SDP-ov stari grb te da se “rastače i relativizira” sve ono što predstavlja “bitna” obilježja Republike Hrvatske.

Ostojić je odbacio tu Karamarkovu tvrdnju kazavši kako rješenje izgleda tablica koje je pobijedilo na natječaju, s crvenim i plavim kvadratićima, podsjeća na HDZ-ov, a ne na SDP-ov znak, koji ima crvene i bijele kockice.

“Da ne bi bilo slučajne dvojbe, da nam netko podmetne upravo znakove koji podsjećaju na znak HDZ-a, mi ćemo na mjesto gdje su trebale biti kockice staviti hrvatski grb. Ostat će ista tablica kakva je bila, sa znakom Europske unije”, rekao je Ostojić te ocijenio kako će na taj način biti zadovoljeni svi interesi.

Ocjenjivački sud za provedbu natječaja za dizajn novih registarskih pločica, imenovan rješenjem ministra unutarnjih poslova i sastavljen od dva predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, dva predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i jednog predstavnika pravne osobe ovlaštene za tehničku izradu registarskih pločica ocijenio je 5. ožujka 2015. godine 59 pristiglih natječajnih radova i između njih odabrao tri najprihvatljivija idejna rješenja dizajna registarskih pločica.