Piketty u Zagrebu: Nisam tu da bih davao ocjene Milanoviću

Vijesti 09. tra 201519:45 > 19:46
Twitter

Poznati francuski ekonomist Thomas Piketty u četvrtak je posjetio premijera Zorana Milanovića, pohvalila se Vlada na svom Twitteru.

Piketty je gost Filozofskog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu danas u 19.30 sati.

Premijer se prošle godine pohvalio kako čita Pikettyjev bestseller “Kapital u 21. stoljeću” te je kazao da se radi o mnogo ozbiljnijoj knjizi od Marxova “Kapitala”.

 Thomas Piketty, Francuz koji u svojoj knjizi “Kapital u 21. stoljeću” govori o suvremenom kapitalizmu i koncentraciji bogatstva u rukama jedan posto najbogatijih nasuprot 99 posto siromašnih, u četvrtak je, predstavljajući hrvatsko izdanje svoje knjige, gostovao u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Piketty je bio gost Filozofskog teatra koji vodi filozof Srećko Horvat, što je ujedno uvod u Festival francuske kulture Rendez-vous koji se, u organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova u Hrvatskoj održava od svibnja do listopada 2015.

Na pitanje novinara da prokomentira vođenje zemlje premijera Milanovića koji iznimno poštuje Pikettyjev rad, francuski ekonomist je odgovorio da mu je drago što je hrvatski premijer pročitao njegovu knjigu, ali i kako knjigu nije pisao za političare nego za sve čitatelje. Isto tako, naveo je kako u Zagreb nije došao da bi davao ocjene ni o hrvatskom premijeru ni o samoj državi.

Kada bi ponovno pisao knjigu koja je izazvala burne reakcije diljem svijeta Piketty bi, rekao je, u nju uvrstio podatke iz mnogo više zemalja, uz ostalo i iz Hrvatske.

Cropix/Boris Kovačev
Cropix/Boris Kovačev
Cropix/Boris Kovačev
Cropix/Boris Kovačev
Cropix/Boris Kovačev