Sabor sutra raspravlja o ravnopravnosti spolova

Vijesti 02. srp 201912:16 > 12:18
N1

Rad, zapošljavanje i socijalna sigurnost, područja su iz kojih pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zaprima najviše pritužbi, a najviše se pritužuju žene, podatak je iz Izvješća o radu pravobraniteljice u prošloj godini o kojemu će u srijedu raspravljati Hrvatski sabor pred kojim su još dva radna tjedna prije redovne ljetne stanke.

Lani su se najčešće prituživale žene, što ne čudi jer one čine većinu nezaposlenih, većinu u potplaćenim sektorima, većinu kao žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, navodi pravobraniteljica Višnja Ljubičić i ističe da su žene podzastupljene na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja te nailaze na „stakleni strop“.

Žene, upozorava, nemaju jednake mogućnosti za napredovanje te imaju niže plaće i mirovine od muškaraca, jaz u plaćama je oko 13 posto, u mirovinama oko 22 posto.

Izvješće o radu pravobraniteljice, presjek je godišnjeg rada te institucije, ukazuje na pojedine trendove vezano za diskriminaciju i to na temelju: spola, bračnog i obiteljskog statusa, majčinstva, spolne orijentacije i rodnog identiteta te u područjima: rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, obitelji, obrazovanja, političke participacije itd.

Vezano za slučajeve obiteljskog nasilja, pravobraniteljica navodi da su žene i dalje, u velikoj većini, žrtve nasilja u obitelji. Od ukupnog broja počinitelja nasilja među bliskim osobama, muškaraca je 91 posto, a žena 9 posto, među žrtvama 75 posto su žene, 25 posto muškarci.

Ipak, ohrabruje podatak da je lani, prema statistici MUP-a, zabilježena najniža stopa ubojstava žena u posljednje tri godine, ubijene su njih četiri u odnosu na 9 koliko ih je ubijeno godinu prije, odnosno 12 koliko ih je ubijeno u 2016. godini.

Prije tog Izvješća, zastupnici će raspravljati o prijedlogu da Sabor potvrdi Konvenciju Vijeća Europe o krivotvorenju farmaceutskih proizvoda i sličnim kažnjivim djelima koja uključuju prijetnje javnom zdravlju kojom se osigurava jasan zakonski okvir za međunarodnu suradnju između zdravstvenih i zakonodavnih institucija u borbi protiv krivotvorenja lijekova i medicinskih proizvoda. 

Krivotvorenje lijekova i medicinskih proizvoda moraju se kriminalizirati zbog rizika koji predstavljaju za javno zdravlje. Liječenje bolesti se odgađa zbog neučinkovitosti krivotvorenih lijekova i ilegalnih proizvoda te se odgovarajuće liječenje može pokazati beskorisno jer je započeto prekasno, objašnjava se u prijedlogu.

Aktualnu sjednicu započetu koncem travnja, Sabor bi trebao zaključiti idući tjedan, u petak, 12. srpnja, a zastupnici otići na redovni ljetni odmor do sredine rujna.

Hrvatski sabor redovito zasjeda dva puta godišnje: između 15. siječnja i 15. srpnja te između 15. rujna i 15. prosinca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram