Akcija 'Tebra': Dvadesetak uhićenih u Hrvatskoj, među njima i – odvjetnik

Vijesti 05. srp 201909:50 > 19:15
Goran Stanzl/PIXSELL

Diljem Hrvatske provedena je velika policijska akcija u kojoj je uhićeno dvadesetak osoba pod sumnjom za više kaznenih dijela: od premlaćivanja, paleža automobila i raspačavanja droge. Među uhićenima ima onih kojima je suđeno prije 15 do 20 godina u procesu protiv tzv. zagrebačke mafije, ali i jedan odvjetnik. Akcija se proširila i na BiH.

U hrvatskoj policiji ne otkrivaju detalje akcije. Nešto prije 18 sati osumnjičenike su počeli dovoditi na ispitivanje u prostorije USKOK-a u zagrebačkoj Gajevoj ulici.

Među uhićenima i jedan odvjetnik koji je godinama branio osumnjičenog u ovoj akciji. Njegov branitelj tvrdi da nije uhićen u sklopu zločinačke organizacije.

“Ja sam odvjetnik Andreja Ilića i njega se sumnjiči da je počinio kazneno djelo spriječavanja dokazivanja. Njega se direktno ne povezuje s ovom akcijom danas, njega se povezuje s ovom grupom zbog toga što je dobro radio svoj posao”, kazao je u telefonskom razgovoru za N1 Hrvoje Komša, odvjetnik osumnjičenog odvjetnika.

“Neki od osumnjičenika poznati su policiji, jedan od privedenih bio je član policije do 1993. godine, a nakon toga povezuje ga se s kriminalnim organizacijama. Nakon toga, 2018. godine, jedan od mlađih pripadnika grupe ‘Dečki s Knežije’ uhićen je na autocesti A1 na putu prema Zadru. To je bila najveća zapljena droge u Zadarskoj županiji. Uhićen je dok je u automobilu prevozio 52 kilograma marihuane, u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna. Drugi, također jedan od mlađih pripadnika ove skupine, povezan je s preprodajom poluautomatskih puški, s iznudama u vrijednosti od 3500 eura, ali i s mnogim drugim nezakonitim radnjama”, javlja naša reporterka Ivana Kopčić ispred sjedišta USKOK-a.

Davorin Visnjic/PIXSELL

Zagreb, Rab, Split,…

Uhićena su dva pripadnika zločinačke organizacije na Rabu te više njih u Zagrebu, neslužbeno je doznala naša novinarka Ivana Kopčić.

N1 neslužbeno doznaje da je došlo i do uhićenja u Splitu.

“Iz Splita nema službenih informacija, no neslužbeno doznajemo da je u Splitu svakako bilo uhićenja. Kako doznajem, jučer je tijekom večeri uhićena jedna osoba u Splitu zbog prijetnji, određen mu je istražni zatvor. Potvrdio je to u telefonskom razgovoru njegov odvjetnik, koji želi ostati anoniman zbog tajnosti istrage. Doznajem i da bi se danas tijekom dana trebale privesti dvije osobe radi zloporabe droge i jedna osoba zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda. To su, dakle, četiri osobe za koje neslužbeno možemo potvrditi da su privedene, odnosno bit će privedene i uhićene, na području Splita. Kontaktirala sam odvjetnika Vinka Ljubičića, on je potvrdio da su ga zvali pripadnici koji očekuju da će biti uhićeni, no nije mogao potvrditi koga će braniti”, javila je za Dnevnik N1 televizije naša reporterka Jelena Tešija iz Splita.

Akcija se prelila i na BiH

Zajednička akcija Tužiteljstva BiH i USKOK-a odvija se i diljem zapadne Hercegovine. U BiH navode da je kodni naziv akcije – Tebra. Više pročitajte OVDJE

“Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, jutros su započeli operativnu akciju kodnog naziva ‘Tebra’. Akcija se provodi u koordinaciji s MUP-om Republike Hrvatske, USKOK-om, a u tijeku su pretresi stambenih objekata, pokretnih stvari, lica te više lokacija u BiH i Republici Hrvatskoj, kao i lišenja slobode više lica”, potvrdio je za N1 Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

“Radi se o složenoj višemjesečnoj istrazi usmjerenoj prema više lica u više država za koje postoji osnovana sumnja da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, u vremenskom periodu od kraja 2018. godine do danas, vršili neovlašten promet više vrsta opojnih droga iz Albanije, preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. Tijekom višemjesečne istrage na području BiH, dokumentirano je i oduzeto više stotina kilograma opojne droge kanabis”, zaključio je, kazavši da se spomenuto odnosi na područje BiH i dodao da postoji osnovana sumnja da su navedena lica počinila kazneno djelo organiziranog kriminala, prema članku 250 Kaznenog zakona BiH.”

Dvadesetak uhićenih

Uhićeno je dvadesetak osoba zbog organiziranog kriminala.

Portal Dnevnik.hr, pozivajući se na izjave svjedoka, objavio je da su specijalci s fantomkama zaustavili BMW u zagrebačkom naselju Prečko, iz njega izvukli vozača i spustili ga na cestu.

Ilustracija

Uhićene osobe povezuju se uz više kaznenih djela.

Prema neslužbenim informacijama riječ je o paležu automobila, premlaćivanju i drogi.

Jedan dio uhićenih priveden je u sjedište PNUSKOK-a na Oranicama, a drugi su odvezeni u MUP u Heinzelovoj ulici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

SOT Hrvoje Komša, odvjetnik osumnjičenog 
SOT Hrvoje Komša, odvjetnik osumnjičenog