"Vožnja od zagrebačkog aerodroma do Sheratona naplaćena 1200 kuna"

Vijesti 07. srp 201910:59 > 11:04
N1

Pobunu taksista zbog kaotičnog stanja na taksi tržištu na obali, ali u metropoli komentirao je emisiji Točka na tjedan potpredsjednik Udruženja zagrebačkih taksista Ivan Pilko.

“I u Zagrebu se osjeća nered. Nema nikakvog nadzora nad tim taksistima. Prema nekoj mojoj procjeni, ima oko 3000 taksi vozila službi. Svi se guraju u centar grada. Zauzimaju parkirališta jer nemaju gdje stajati i građani su prisiljeni ići pješke ili kružiti. Uber u danim trenucima je do 100 puta skuplji od svakog taksija u Zagrebu i u Splitu. Imamo informaciju da je od zagrebačkog aerodroma do hotela Sheratona naplaćeno 1200 kuna, a naša vožnja je 100 kuna”, kazao je Ivan Pilko. 

VEZANA VIJEST

  “Sam Zakon o prijevozu u cestovnom prometu je nedorečen.  Ja sam predao preko 40 prijava i na nijednu prijavu mi nije odgovoreno. Sad sam krenuo s kaznenim prijavama protiv inspektora koji ne rade svoj posao. Nitko ne poduzima ništa. Kad odgovore nakon tri mjeseca, odgovore mi da je sve u skladu sa zakonom, a ja imam dokaze da nije u skladu sa Zakonom”, kazao je Pilko koji smatra kako cijena taksija nije bila skupa.

“Uber i ostale podgrupe taksija koje su došle na tržište rade nezakonito: ne prijavljuju vozila, ne prijavljuju radnike, ne plaćaju doprinose. Nisu u sustavu PDV-a jer imaju svako vozilo zasebno. Uber na jedno vozilo izda licencu i po tu licencu ide 400-500 vozila. U zakonu je dopuštena nelogičnost, a to je da se ne bude u registru vozila. Ja sam osobno prisustvovao kontroli vozača Ubera koji nije imao ništa”, kazao je Pilko koji navodi kako i policija u slobodno vrijeme vozi za Uber. 

“Najviše nerada izaziva što nema evidencije vozila. Ne zna se koliko ima vozila. Imate licencu za taksi prijevoz i vi možete imati 200, 300 automobila i nitko ne unosi automobile u registar. Nitko ne plaća doprinose. Tu je jako ugrožena sigurnost putnika jer nema kontrole.

“Moj stav je da blokiramo autoceste i tražimo da imamo iste uvjete kao i drugi. Ja stalno za to navijam. Slali smo više dopisa preko naših udruženja i podnijeli smo prijave protiv određenih ljudi službenika u Ministarstva. Mi smo stalno u razgovorima u cehu. Zatražili smo hitan sastanak s Andrijem Mikulićem i nismo ga dobili. Mi koji plaćamo doprinose mi moramo radimo više da bi pokrili obveze prema državi. Zadnja opcija je blokada grada. Srbija je to riješila prije par dan. U Srbiji putnik kupi vaučer na aerodromu, preda ga taksistu i taksist se naplati iz vaučera”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram