Zašto policija ne pruža informacije o postupanju prema migrantima?

Vijesti 07. srp 201922:00 > 22:10
Ilustracija

Zbog pisma anonimnog planinara koji je, kako tvrdi, svjedočio da su specijalci na vrhu Risnjaka mlatili migrante i pucali im iznad glava, javnost se još jednom zapitala - prekoračuje li policija svoje ovlasti? Policija je cijeli slučaj demantirala.

Index je pokušao doći do odgovora na pitanje koliko je policija metaka  potrošila u 2018. i 2019. godini na terenu, u akciji, o čemu bi se morala voditi posebna evidencija. 

Upit su na Ministarstvo unutarnjih poslova poslali prvo 19. lipnja, a ponovili su ga 27. lipnja. Ni na jedan od upita – nisu dobili nikakav odgovor.  

Cvrtila: Moraju znati koliko su metaka ispalili

“Trebali bi znati koliko su u svakoj akciji streljiva potrošili. Nakon svake upotrebe vatrenog oružja mora se sastaviti izvještaj o upotrebi sredstava prisile i u njemu bi moralo pisati koliko je streljiva iskorišteno”, objašnjava Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost i bivši načelnik kriminalističke policije, te dodao da se nakon policijske upotrebe vatrenog oružja obično vrši očevid pri kojem se skupljaju čahure i zrna, ako ih je moguće naći.

VEZANE VIJESTI

“Nikada to nije bila službena tajna”, kazao je Cvrtila.

Iako je teško utvrditi sve okolnosti incidenta na Risnjaku, koji Ministarstvo unutarnjih poslova negira, prema planinarevom opisu čini se da su policajci nezakonito upotrijebili vatreno oružje.

Smiju pucati u nužnoj obrani i u lovu na najteže kriminalce

Prema Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima vatreno se oružje smije upotrijebiti samo u nužnoj obrani, ako postoji opasnost po tuđi život, ako se samo tako može uhititi osobu koja je počinila kazneno djelo za koje se može izreći kazna dulja od deset godina zatvora ili ako je netko osuđen na kaznu dulju od toga, a u bijegu je. Ilegalni prelazak granice je prekršaj, a ne kazneno djelo, i ako migranti nisu napali policajce, a to prema planinarevom pismu nisu napravili, onda specijalci nisu smjeli pucati.

Prije pucanja specijalci su migrantima morali izdati upozorenje i naredbu “Stoj. Pucat ću!”, a to nisu učinili.

Hrvatska policija, prema novinskim izvještajima i tvrdnjama udruga koje pomažu migrantima ili se bore za ljudska prava, sve češće koristi silu. Dosad je najpoznatiji slučaj bio kada je policija ranila dvoje djece kada su pucali pokušavajući zaustaviti kombi koji je krijumčar prevozio migrante.

“Po mom dubokom uvjerenju tu se radilo o nezakonitoj upotrebi vatrenog oružja. Policajci nisu smjeli pucati jer su imali informaciju da se u kombiju nalaze migranti. Na koncu, ranili su djecu prema kojoj se ne smije upotrijebiti vatreno oružje”, rekao je Cvrtila za portal Index.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram