Uživajte u proljeću, no pazite na opasnosti koje ono donosi

N1

Dolaskom toploga i sunčanijeg vremena na otvorenoj cesti pojavljuje se sve više motocikala, a na gradskim ulicama se povećava broj pješaka, rolera, biciklista, a to je razlog za pojačan oprez u prometu. Zagrebački električni tramvaj zato svakoga proljeća upozorava na oprez u prometu i to svih sudionika u prometu.

“Za mnoge nesreće krive su slušalice i uređaji za reprodukciju glazbe, zbog kojih pješaci ne čuju zvučne signale tramvaja i autobusa!”, stoji u ZET-ovom priopćenju. Stoga, uživajte u proljeću koje nam je napokon stiglo, ali ne zaboravite na opasnosti koje ono donosi!

Oblaci su se tijekom noći posve razišli i prevladavat sunčano vrijeme. Nije doduše vedro jer mjestimice ima magle, no ona je vrlo rijetka, ima je uglavnom samo po riječnim dolinama, posebice na karlovačkom području, a zadržat će se vrlo kratko. Tijekom dana sunčano, samo prolazno s visokim vlaknastim oblacima koji neće zaklanjati sunce. I iduće noći bit će na nebu samo tih visokih oblaka, i to ne nad cijelom regijom.

Temparature iznad 20 stupnjeva

Vjetar danas napokon uglavnom slab, promjenljiva smjera, na istoku pretežno sjevernih, a na zapadu južnih smjerova. U priobalju u početku umjerena bura i sjeverozapadni vjetar, danju s mora na kopno, većinom zapadni i jugozapadni. Dnevne temperature osjetno više nego jučer, posvuda preko 15 stupnjeva, uglavnom od 17 do 20.

Iduće noći bit će malo manje hladno nego noćas, na kontinentu većinom od 1 do 5 stupnja, na moru, u Zagori i niskoj Hercegovini između 5 i 10. Sutra također pretežno sunčano i još malo toplije. Najviša temperatura bit će već skoro svuda oko 20 stupnjeva, a u nizinama, osobito u najvećim gradovima i do 23 stupnja.

U nedjelju će već biti izraženijeg dnevnog razvoja oblaka, a iz nekih od njih očekuju se i kratkotrajni pljuskovi koji su vjerojatniji u najzapadnijim područjima Hrvatske i u gorskim krajevima. Temperatura i dalje oko 20, a vjetar slab.

Sljedeći tjedan promjena vremena

Novi tjedan donosi novu promjenu vremena, ali kratkotrajnu i ne jako izraženu. Ponedjeljak će još biti većinom sunčan i topao, a kasno poslijepodne i navečer će se preko nas će se premjestiti jedna fronta koja će donijeti prolaznu kišu i osvježenje.