"Broj studenata na studijima Ekonomskog fakulteta treba smanjiti, ne povećati"

Vijesti 10. srp 201914:09 > 15:07
Marko Lukunic/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovorilo je na očitovanje Ekonomskog fakulteta o povećanju upisnih kvota u sljedećoj akademskoj godini.

S Ekonomskog fakulteta poručuju da je upisna kvota preraspodijeljena s upisnih kvota diplomskih sveučilišnih studija na druge studijske programe koje Fakultet izvodi te kako je ukupna upisna kvota u odnosu na akademsku godinu 2018./2019. smanjena za 50 studenata.

Nakon održanog sastanka predstavnika resornog ministarstva i Ekonomskog fakulteta, Ministarstvo je donijelo odluku da broj subvencija za prvu godinu studija koje će Ministarstvo odobriti Ekonomskom fakultetu ne može biti veći od upisne kvote za prvu godinu preddiplomskog studija u akademskoj godini 2018./2019.

“Kada se preddiplomski i diplomski studiji provode kao integrirani studij, student nema obvezu steći kvalifikaciju na preddiplomskoj razini prije upisa diplomskog studija, već, u slučaju integriranog studija na Vašoj instituciji, 5. godinu studija upisuje nakon 4. godine studija, odnosno ispunjavanja uvjeta za upis više godine. S obzirom da ste započeli s izvođenjem integriranog studija u akademskoj godini 2015./2016., ove će godine studenti integriranog studija prvi puta upisati 5. godinu studija, odnosno godinu koja je prije bila zaseban diplomski studij. S obzirom na tu činjenicu i u subvencijama participacija u trošku studija pojavit će se studenti koji su stekli 55 i više ECTS bodova, a koji upisuju 5. godinu studija te će se ove godine za tu generaciju povećati broj subvencija na višim godinama”, stoji u odgovoru resornog ministarstva.

‘Broj upisanih studenata smanjiti, ne povećati’

“Slijedom svega navedenog, kvote za diplomski studij ne mogu se pribrojiti kvoti za preddiplomski studij jer diplomski studij u integriranom izvođenju studenti koji završavaju 4. godinu upisuju automatski. Povećanje kvote na preddiplomskom studiju stoga znači povećanje broja studenata i na višim godinama odnosno povećanje broja studenata koji završavaju studij.

Uvećanjem upisnih kvota, kao i povećanjem ukupnog broja studenata, ugrozit će se kvaliteta studiranja i uvjeti za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i izvođenje studijskih programa.

Nadalje, s obzirom na analizu i prognozu potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima koju, uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, redovito izdaju regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj upisanih studenata na sveučilišni studij Ekonomija, sveučilišni studij Poslovna ekonomija i stručni studij Poslovna ekonomija treba smanjiti, a ne povećati”, tvrde u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo znanosti u odgovoru Ekonomskom fakultetu upućuje i na Odluku Vlade o programskom financiranju javnih visokih učilišta u akademskim godinama 2018./2019., 2019./2020., 2020./2021. i 2021./2022.

“Točka XIV. propisuje se da su uvećanja sredstava potrebnih za subvenciju participacije u troškovima studija i sufinanciranje materijalnih troškova moguća samo na studijskim programima za koje postoji potreba na tržištu rada, odnosno gdje nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ima najviše 30 posto od broja diplomiranih u prethodnoj godini.”

Broj subvencija ne može biti veći od upisne kvote za 1. godinu preddiplomskog studija 2018./2019.

S obzirom na sve navedeno, Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavještava da broj subvencija za prvu godinu studija koje će Ministarstvo odobriti Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za studente koji upišu programe Vaše institucije ne može biti veći od upisne kvote za prvu godinu preddiplomskog studija u akademskoj godini 2018./2019. odnosno kako je navedeno u tablici:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

“Zadaće sveučilišta su znanstveno, umjetničko i razvojno istraživanje, posebice ostvarivanje znanstvenih programa od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, umjetničko stvaralaštvo i stručni rad te na njima utemeljeno preddiplomsko, diplomsko i poslijediplomsko obrazovanje, a svoje zadaće sveučilište ostvaruje u skladu s potrebama zajednice u kojoj djeluje. S obzirom da ste javno financirano visoko učilište, Vaša odgovornost je tim veća, a posljedice Vaših odluka imaju utjecaj na budućnost hrvatskog društva i gospodarstva u cjelini”, zaključno je navedeno u odgovoru Ministarstva Ekonomskom fakultetu.

Podsjetimo, prilikom gostovanja u Novom danu, savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček, izjavio je:

“Svima je jasno da imamo puno ekonomista i da nam ne treba povećanje kvota, ne znamo postoje li objektivni razlozi za takvo nešto ili gdje su uporišta na tržištu rada za tom potrebom.”

U upravi Ekonomskog fakulteta ranije su objasnili da je riječ o pogrešnom interpretiranju: ne povećavaju, tvrde, upisnu kvotu, nego je samo riječ o preraspodjeli mjesta.

“Ekonomski fakultet od akademske godine 2015./2016. počeo je izvoditi integrirane preddiplomske i diplomske sveučilišne studije i u skladu s izdanim potvrdama Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 2019./2020. fakultet ne upisuje studente na diplomske sveučilišne studije. Odlukama o upisnim kvotama za iduću godinu, ukupna upisna kvota Ekonomskog preraspodijeljena je s upisnih kvota na diplomskim sveučilišnim studijima na studijske programe koje izvodi fakultet”, stoji u obrazloženju dekana Ekonomskog fakulteta Jurice Pavičića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram